VRIJEME JE ZA ZIMNICU: STARI RECEPTI SU NAJBOLJI, EVO NEKOLIKO NAJPOPULARNIJIH

Pečenje, kuhanje i kiseljenje sezonskog voća i povrća tako su i danas običaji koji se u mnogim kućanstvima njeguju prije dolaska zime, a u kojima može učestvovati cijela porodica.

Stari znalci za pripremu dobre zimnice savjetuju upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuhanje preporučuju emajlirano, vatrostalno i aluminijsko posuđe.

Što se tiče posuda u koje će se zimnica pohraniti, najbolje bi bilo da su one neoštećene i čiste, zbog čega su najbolje nove staklenke s metalnim poklopcima.

Staklenke i poklopce potrebno je dobro oprati i sterilizirati u vreloj vodi (držati ih 10-ak minuta) i ocijediti prije punjenja. Poklopac i vrh staklenke mogu se prebrisati alkoholom, a neki u staklenku uliju i malo rakije, zatvore je i dobro protresu, što osim ubijanja bakterija služi i kao dodatan okus, primjerice, marmeladi.

U nastavku vam donosimo nekoliko ukusnih recepata:

Nakon nabavke kvalitetnih namirnica i staklenki, priprema zimnice može početi. Za početak, donosimo vam recept popularnog namaza– ajvara.

Sastojci:

10 kg paprika

2,5 kg patlidžana

5 ljutih feferona

5 kašika soli

1 decilitar 9-postotnog sirća

2 čehna bijelog luka

7 decilitara ulja

Priprema:

Operite papriku i patlidžane i ispecite ih u pećnici ili na roštilju, a nakon što se ispeku očistite ih od kožica i sjemenki. Operite ljute feferone i također ih očistite od sjemenki i peteljki te nakon toga paprike, patlidžane i feferone zajedno sameljite u mašini za mljevenje mesa. Dobivenu smjesu stavite u lonac i dodajte 5 kašika soli, 1 decilitar 9-postotnog sirća, dva čehna bijelog luka i 7 decilitara ulja.

Sve dobro promiješajte i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva da se peče 2 do 3 sata. Povremeno promiješajte. Kada bude gotovo, ispečenu smjesu ulijte u prethodno oprane i sterilizirane staklenke. Smjesu u svakoj napunjenoj staklenci prelijte sa kašikom vrelog ulja i zatvorite s celofanom ili hermetičkim poklopcem. Ajvar je nakon hlađenja spreman za jelo.

Prirodno ukiseljeni krastavci

Sastojci:

5 kg malih krastavaca

0,5 kg soli

svježa ili suha mirođija

korijen hrena

biber u zrnu

bijeli luk

začini prema želji.

Priprema:

Krastavce operite, pospite solju i protresite zajedno s posudom. Ostavite ih na hladnome mjestu 24 sata i povremeno protresite. Drugi dan ih izvadite iz tekućine, složite u posudu, dodajte začine te prelijte vodom u kojoj ste otopili jedan posto soli. Krastavce prekrijte čistom krpom, opteretite kao kad se kiseli kupus i ostavite na toplome mjestu nekoliko dana. Na površini mora biti vode koja se nakon nekog vremna počne pjeniti.

Kad prestane pjenjenje, treba provjeriti okus. Sitniji krastavci će se brže ukiseliti, većima treba više vremena. Kad se ukiseli, prema želji (što kod male količine i sitnijih krastavaca može biti već nakon 3 ili 4 dana), krastavce vadite iz rasola, prema potrebi isperite pa dodajte štapiće hrena, a na dno možete staviti nekoliko zrna bibera. Krastavce zalijte blago slanom vodom, čvrsto zatvorite i stavite u veliki lonac na pasterizaciju.

Na dno lonca položite čistu krpu, složite staklenke i ulijte hladnu vodu. Zagrijte do 70 stepeni i na toj temperaturi ostavite oko 30 minuta. Najbolje je da se u toj tekućini i ohlade.

Foto: sarsmis

Paprike s kupusom

Sastojci:

10 paprika (crvenih ili žutih)

2 kg kupusa

2 l vode

1 l alkoholnog sirća

10 dg soli

2 korijena hrena

biber u zrnu

Priprema:

Kupus naribajte, posolite i ostavite da odstoji preko noći kako bi pustio sok. Paprike očistite od sjemenki. Kupus ocijedite od soka i začinite s malo alkoholnog octa pa njime napunite paprike. Slažite ih u staklenke. Između paprika stavite komadiće hrena. Zagrijte preljev od vode, sirća i začina te vruć prelijte preko paprika.

Pekmez od šljiva

Sastojci:

1 kg opranih i očišćenih šljiva

0,5 kg šećera

30 ml ruma

Priprema:

Svježe šljive operite i izvadite im koštice. Premjestite ih u lonac s debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. U toj fazi miješajte šljive da se ne zalijepe za dno lonca. Šljive će ubrzo početi puštati sok i tada ih možete samo povremeno miješati i kuhati na laganoj ili srednje jakoj vatri, važno je da smjesa stalno lagano vrije.

Kada se šljive sasvim raspadnu, dodajte šećer. Nastavite kuhati da višak tekućine od šljiva ispari, da se smjesa zgusne i da se svaka kožica šljive stisne. Tada dodajte rum. Prokuhajte još minutu-dvije da alkohol ispari i da ostane samo fin miris. Možete dodati i više ili manje šećera – ovisi o ukusu.

Provjerite je li vam dovoljno ili premalo slatko tako da izvadite malo džema na tanjurić i pričekate da se ohladi. Da biste bili sigurni da je pekmez gotov, stavite žlicu pekmeza na tanjurić i pričekajte da se ohladi.

Ako ohlađen pekmez više nije tekuć, nego gust, sporo se razlijeva – tada je gotov i možete ga početi stavljati u sterilizirane i zagrijane staklenke.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BARCELONA IZBRISALA DANIJA ALVESA IZ KLUPSKE ARHIVE

0
Dani Alves više neće biti smatran legendom Barcelone, s obzirom na reakciju kluba na nedavnu osudu Brazilca na četiri i po godine zatvora zbog optužbi za silovanje.