UZ POMOĆ JEDNOSTAVNOG TESTA SAZNAJTE PIJETE LI DOVOLJNO VODE

Kada se uštinete, koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj. No, blaga dehidracija prouzročit će usporeno vraćanje kože u normalni položaj

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vrijeme talasa vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tekućine.

Ali koliko tačno?

Jedan od načina da provjerite jeste li dehidrirani je brzi test stiskanja kože.

Uštinite se za kožu na ruci. Koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi.

Blaga dehidracija prouzročokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj. Drugim riječima, vrijeme je za tekućinu. Međutim, postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda.

  • Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta – kaže njemački dermatolog dr. Christoph Liebich.

Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reaguje odmah na nedostatak tekućine.

  • Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost – kaže.
  • Međutim, laiku je teško prosuditi – dodaje dermatolog.

U vrućim danima, savjetuje Liebich, treba piti više od predloženog minimuma od litre i po vode dnevno.

  • Teško da možete popiti previše – napominje.

Voda je takođe njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica.

  • To je najugodniji način – kaže Liebich.

Ako ste vani tokom sunčanih i vrućih dana, Liebich kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo ‘hormona sreće’, napominje. Krema za sunčanje pritom neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje.

  • Zaštita od sunca je ključna jer je alternativa rak kože – kazao je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GRBAVICA SE PRIJE 28 GODINA VRATILA SARAJEVU: TRAJNO UREZANE SLIKE I...

0
Na današnji dan, 19. marta 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja, Grbavice koja je pod okupacijom agresora bile pune četiri godine.