Iz prodavnice koja se nalazi na nekadašnjem graničnom prelazu u gradu Karlingu, u naselju Mosele, pekarka Mirjam Jansem-Boualit svako jutro mora da pređe nekoliko stotina metara, osim ponedeljkom kad je pekara zatvorena, da bi svježe pekarske proizvode dopremila gurmanima s njemačke strane, koji su ih dan ranije naručili telefonom, prenosi Večernji list.
Pritom mora da prođe ulicom koju dijele dvije države. Otkad su, zbog pandemije koronavirusa, mjere kretanja pooštrene, kupci s njemačke strane granice više se ne usuđuju da dođu u francuski dio.
- Puno ih je manje jer imaju veoma stroge kontrole – kaže Jansem, sa sve bijelom keceljom i s maskom na licu.
Među njenim najvjernijim kupcima je i Hartmut Fej (52), stanovnik Lauterbaha, sela u susednoj njemačkoj regiji Sarland, koji francuske pekarske delikatese u omiljenoj pekari kupuje decenijama.
On je na društvenim mrežama objavio video snimak na kojoj bagete i kroasane što mu ih donese Mirjam zbog izbjegavanja bliskog kontakta preuzima uz pomoć štapa za pecanje.
Video pogledajte i OVDJE
Uz osmjeh kaže da na taj način želi da istakne “francusko-njemačko prijateljstvo”.
- Osim o dobrosusjedskim odnosima, ovdje je riječ i o tradiciji. Svoj hljeb u Francuskoj kupujem decenijama – pojasnio je.