UZ PONUDU MERCATORA I ‘IFTAR MOJE NANE’, PRIPREMITE BURANIJU SA MESOM

Uz Mercator u „Iftaru moje nane“ govorimo o Buraniji.

Porijeklo buranije u našoj zemlji je vrlo jasno. To je tursko jelo spravljeno od zelene mahune i riže. Naziv je došao od ličnog imena žene halife Memuna- Buran.

Sa aspekta etimologije buranija je prvobitni oblik riječi nastao od ličnog imena. Prvobitno se odnosi na vrstu jela koje je bilo popularno u cijeloj Turskoj imperiji od 9. vijeka. Buranija je riječ koja spada u narodni govor.

Baš ta riječ otkriva priču o nastanku riječi boranija priču o princezi Buran. Princeza Burani je za razliku od večine zaboravljenih princeza, sultanija, kraljica i drugih žena iz tog istorijiskog perioda, ostala zapamčena po receptu za jelo. To je suština- recept način pripreme jela.

Ovaj recept prvi put se spravljao na dan vječana ove princeze sa budućim kalifom. Tad ga je sačinjavao plavi patlidžan i serviran je na dan ceremonije te je zbog toga dobilo ime po princezi.

Međutim, kakve to ima veze sa našom buranijom. Vremenom je se jelo modificiralo mjenjalo . jelo princeze  Buran dobija vremenom lokalne varijante. U Maroku je branija, na području današnje Sirije recepti za buraniju sadrže varijante sa svim drugim vrstama povrća osim plavog patlidžana. Kod nas je sačuvan recept za jelo buranija koja se sprema od mahune.

Ova vrsta mahune dobila je naziv buranija odnosno standardizovano boranija. A princeza Buran što dokazuje i ova priča nije zaboravljena. Za vrijeme velikih iftara u mnogim bošnjačkim kućama buranija se iznosi odmah nakon čorbe ili supe. Jelo se sprema vrlo jednostavno.

Mahune se malo obare u slanoj vodi. Masnoća maslo se restopi i buranija se začini te stavi se kuhati sa nekim prikodnim komadom mesa. Pečena i malo ohlađena može da se polije kiselim mlijekom u koje smo isjeckali čehno bijelog luka. Po kiselom mlijeku malo se začini uzavrliom masnoćom.

Mlijeko se može servirati i posebno bez bijelog luka a buraniju ako tako volite možete spremiti bez mesa. Ova naša buranije spremljena je s mesom i odličan je obrok, glavni obrok za vrijeme iftara. Buraniju vrlo često bosansci i hercegovci siju u svojim plastenicima i na svojim komadima zemlje.

Iz tog razloga vrlo je zastupljena na našim iftarskim soframa.

Buraniju možemo obariti te je zamrznuti i tako koristiti spravljati i nakon više mjeseci ili godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE