UŽAS U SRCU EVROPE! BOLNICE ODBILE DA DJEVOJČICI ŽRTVI SILOVANJA IZVRŠE ABORTUS: NEHUMANI ZAKON

Četrnaestogodišnjoj djevojčici sa disabilitetom koja je ostala trudna nakon silovanja odbijen je abortus u bolnicama u njenoj provinciji u Poljskoj, zbog čega je morala da putuje širom zemlje do Varšave kako bi prekinula trudnoću.

Dok je ljekarima u Poljskoj dozvoljeno da odbiju da izvrše abortus prema takozvanoj “klauzuli savjesti”, bolnice su obavezne da obavijeste pacijente gdje mogu da dobiju zakonski prekid trudnoće. Kako djeluje, u ovom slučaju se to nije dogodilo, piše Notesfrompoland.com.

Portparol Ministarstva zdravlja Vojček Andrusijevič potvrdio je da lokalne bolnice nisu poštovale pravila. Povjerenik za prava pacijenata naredio je istragu. Opozicioni političari kažu međutim da je ovaj incident primjer posljedica strogog poljskog zakona o abortusima kojeg podržava vlada. Slučaj je u petak prijavila nevladina organizacija Federa, koja podržava seksualna i reproduktivna prava žena. Otkriveno je da je 14-godišnju djevojčicu, koja ima intelektualni disabilitet, silovao njen ujak.

Zločin je otkriven tek kad je zatrudnila, nakon čega je prijavljen tužiocima. Poljska je uvela skoro potpunu zabranu abortusa 2021, a silovanje i incest su i dalje okolnosti pod kojima je abortus dozvoljen. Drugi izuzetak je prijetnja po zdravlje ili život majke.

Ali, kad je tetka djevojčice pokušala da dođe do procedure za prekid trudnoće u Podlasiji, sjeveroistočnom vojvodstvu u kojem žive, lokalne bolnice su odbile da je pruže, pozivajući se na klauzulu savjesti. Nisu čak ni pružile informaciju o ljekarima koji mogu da izvrše prekid trudnoće. Zbog toga je tetka kontaktirala Federu, koja je organizovala proceduru za djevojčicu u Varšavi.

Andrusijevič je u utorak potvrdio da su bolnice u ovom slučaju “postupile protiv zakonskih odredbi”.

  • Takav abortus ili treba da se obavi ili treba da ukažu na mjesto na kojem može da se izvrši – rekao je on za TVN.

‘Ljekari mogu da se pozovu na klauzulu savjesti ali ne i čitave bolnice’

Pavel Gžesijevski, portparol povjerenika za prava pacijenata, rekao je da iako pojedinačni ljekari mogu da se pozovu na klauzulu savjesti – čitave bolnice ne mogu. Njegova kancelarija je naredila inspekciju. Međutim, opozicioni političari žele još dalekosežniji odgovor, uključujući izmjene zakona o abortusu pa čak i ukidanje klauzule savjesti.

  • Klauzula savjesti je varvarski i nehumani zakon koji ljekari stalno eksploatišu. Treba je ukinuti – rekla je Katažina Kotula, zatupnica Ljevice, druge najveće opozicione grupe u zemlji, prenijela je Poljska pres agencija (PAP).
  • Mlade djevojke pate zbog vaših glupih zakona. Vidite kakvu ste sudbinu pripremili za poljske žene. To je sramota – rekao je drugi zastupnik Ljevice Pavel Krutul, koji dolazi iz Podlasije.

Ljevica je u pismu upućenom ministru zdravlja Adamu Nedželskom zatražila da objasni “kako je moguće da u 21 vijeku djevojka koja je oštećena tako odvratnim zločinom ne može da ostvari svoja prava u svojoj provinciji”.

U utorak je Donald Tusk, lider najveće opozicione partije Građanska platforma (PO), komentarišući slučaj rekao da je to još jedan primjer okoline kakvu je stvorila vladajuća koalicija. Rekao je da ljekari sada često oklijevaju da izvrše abortuse zbog straha od pravnih posljedica, ostavljajući da trudnoće žena “vode tužioci ili političari vladajuće partije”. On je upro na drugi slučaj iz 2021, kad je 30-godišnja trudnica preminula od septičkog šoka jer su lekari čekali da njen fetus, kojem su dijagnostikovane teške urođene mane, umre prvi.

Taj slučaj je izazvao masovne proteste.

Prošlog januara je još jedna trudnica umrla nakon što je više od sedam dana nosila mrtav fetus u svojoj utrobi. Bolnica u kojoj je bila tretirana je porekla prekršaj, ali su tužioci tada pokrenuli istragu, dok su aktivisti za njenu smrti okrivili strogi poljski zakon o zabrani abortusa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.