UZGOJITE LJUTE PAPRIČICE SAMI SEBI: ODLIČAN DODATAK HRANI

Mnogi od nas ljubitelji su ljutih papričica kao dodatka hrani.

No, one predivno izgledaju i kao ukras u saksiji. Vrlo ih je jednostavno uzgojiti i obogatiti svoj vrt ili balkon sa zanimljivom lončanicom.

U našim krajevima papričice su jednogodišnje biljke i mogu se vrlo uspješno uzgojiti u posudama. Papričice možemo uzgojiti iz sjemena ili kupiti gotove presadnice.

Ilustracija

Ovo sjeme biljka zahtijeva visoku temperaturu i određenu vlagu. Ako želimo saditi razne vrste ljutih paprika najbolje je za prvi put kupiti gotove presadnice koje su tačno označene po imenu i ljutini koju sadrže, piše Napravivrt.

Kao i paprike, papričice trebaju toplinu i bogat supstrat za svoj rast i plodonošenje.

Pixabay

Posude moraju biti primjerene dubine i širine, a to je najmanje 20 cm, kako bi biljke imale dobar medij za rast. Na dno posude uvijek postavimo drenažni sloj od šljunka, gline i slično, a zatim posude napunimo zemljom. Napravimo rupe veličine korijena presadnica i dobro utisnemo biljke u zemlju.

Prilikom zalijevanja dobro je biljke ojačati organskim tekućim gnojivom koje vodi za zalijevanje, dodajemo svakih 10-ak dana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE