ZLOČINAC MLADIĆ – DOŽIVOTNO U ZATVORU: REAKCIJE SA SVIH STRANA

Na portalu Hayat.ba možete pratiti uživo tekstualni prijenos izricnja presude glavnokomadujućem Vojske Republike Srpske, ratnom zločincu Ratku Mladiću. Pored dešavanja u sudnici, objavljivat ćemo reakcije nakon presude.

16:45 ZLOČINAC MLADIĆ NIJE PROGLAŠEN KRIVIM ZA GENOCID U ŠEST OPĆINA

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu donio je konačnu presudu da Ratko Mladić nije kriv za genocid u šest općina u Bosni i Hercegovini, dok je za ostalih 10 tačaka kriv.

Sudsko vijeće danas je donijelo drugostepenu odnosno pravosnažnu odluku kojom je bivši komandant Glavnog štaba Vojske RS-a Ratko Mladić oslobođen krivice u prvoj tački optužnice, odnosno za genocid u šest bh. općina i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

U Prijedoru organizirano uživo praćenje izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću

U prvostepenoj presudi Sudsko vijeće Haškog tribunala iznijelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina jer je “ubijena relativno mala grupa Bošnjaka”.

Navedeno je da su u ovom slučaju zaštićene grupe bile bosanski muslimani i Hrvati te da je Vijeće konstatovalo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim povredama.

16:41 SALKIĆ ZA HAYAT.BA: PRESUDA MLADIĆU JE MEĐUNARODNI SUDSKI PEČAT ZA ZLOČINE

Nakon što je Ratko Mladić danas osuđen pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora, svoj komentar za Hayat.ba dao je Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

  • Današnja presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću međunarodni je sudski pečat za zločine koje je počinio u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Svako onaj ko nastavi da negira dokazane presude, ratne zločine i genocid, nastavi veličati presuđene ratne zločince, provodi završnu fazu genocida. Zbog svakog negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, jako je važno da dođe do usvajanja ili nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca. Današnja presuda je velika stvar i satisfakcija za sve žrtve – kazao je za Hayat.ba Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

16:40 SUZE KRVNIKA NAKON ŠTO JE SAZNAO DA ĆE UMRIJETI IZA REŠETAKA

Ratni zločinac Ratko Mladić zaplakao je u sudnici nakon što je čuo da ga je Žalbeno vijeće osudilo na doživotnu kaznu zatvora.

  • Bivši šef vojske bosanskih Srba Ratko Mladić rasplakao se dok je sjedio u loži optuženog tokom donošenja konačne presude po žalbi na njegovu osuđujuću presudu za genocid zbog masakra u Srebrenici 1995. godine – prenio je novinar AFP-a.

16:30 MINISTRICA TURKOVIĆ: PRESUDA MLADIĆU JE HISTORIJSKA

Ministrica vanjskIh poslova BiH Bisera Turković na Twitteru se oglasila povodom presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Objavu porenosimo u cjelosti:

Presuda Ratku Mladiću je konačna i historijska. Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost. Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu.

Iako nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim općinama gdje je počinjen, prvi put u historiji genocid nad Bošnjacima je istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu. Bit će zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze.

Vjerujem da će ovo biti prilika i za vlasti Srbije, te političare iz RS koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti. Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice u njihovom je interesu.

Negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločina, čega smo i dalje svjedoci, glavna su prepreka trajnom miru i vode ka destabilizaciji cijele regije te blokiraju napredak ka EU, koji jednako želi većina ljudi u BiH, pa i u Srbiji.

Zato je neophodno da što prije zakonski zabranimo javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca. To je prilika za novog visokog predstavnika da postavi standard na osnovu kojeg se može graditi pomirenje i bolja budućnost.

16:16 DOŽIVOTNA ROBIJA

Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Kako je rekla sutkinja Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja. Sutkinja Nyambe imala je izuzetno mišljenje po svim tačkama.

16:11 MLADIĆ NIJE POKAZAO GREŠKU PRETRESNOG VIJEĆA KOD UTVRĐIVANJA UZP-A U SREBRENICI

Što se tiče UZP-a za Srebrenicu, Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da nije pokazao grešku Pretresnog vijeća i da civili nisu imali ništa drugo nego da odu i da je iseljenje bilo prinudno.

Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke koje je Pretresno vijeće zaključilo, uključujući da je ponašanje VRS uzrokovalo humanitarnu krizu.

Žalbeno vijeće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je Vijeće pogriješilo u zaključivanju UZP-a u Srebrenici, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

Shodno tome, Žalbeno vijeće, odbija ovaj podosnov, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

16:10 ŽALBENO VIJEĆE JE ODBILO ŽALBE MLADIĆA U VEZI SA UZP-OM U SARAJEVU

Sutkinja Nyambe ima izdvojeno mišljenje i kada je u pitanju UZP počinjen u vezi sa Sarajevom. Žalbeno vijeće je odbilo žalbe Mladića u vezi sa UZP-om u Sarajevu, te je ovim potvrđen UZP u Sarajevu.

16:05 MLADIĆ NIJE POKAZAO DOVOLJNO ARGUMENATA

Raspravno vijeće je zaključilo da je Mladić znatno doprinio UZP. U žalbi Mladić tvrdi da je Mladić počinio više pogrešaka. Razmotrivši njegovu kontataciju, Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao dovoljno argumenata da je Raspravno vijeće pogriješilo.

16:00 ODBIJENE SVE ŽALBE ODBRANE

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje. Kako je rekla Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja.

15:57 ADVOKATSKI TIM RATKA MLADIĆA NIJE SUDNICI

Advokat Dragan Ivetić iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati izricanju presude. Žalbeno vijeće je dozvolilo pravnoj savjetnici Odbrane Peti-Louise Bagott da prisustvuje izricanju presude.

15:55 PREDSJEDAVAJUĆA ČITA SAŽETAK PRVOSTEPENE PRESUDE

Predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Prisca Matimba Nyambe trenutno čita sažetak prvostepene presude po kojoj je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Žalbeno vijeće je u augustu 2020. saslušalo usmeno izlaganje žalbe. Mladić se žalio na pravo na pravično suđenje oslonili su se na događaje koji nisu u optužnici, formalno je primljeno na znanje utvrđenih činjenica, nije se pobrinulo za ravnopravnost strana u postupku, postupak je vođen na uštb njegovog zdravlja i nije mu izrećen privremeni pravni lijek, prenosi Detektor.ba. Žalbeno vijeće je utvrdilo da raspravno vijeće nije prekršilo osnove i odbija žalbe.

15.40 PITANJA ZA MLADIĆA

Mladića su pitali da li može pratiti postupak na jeziku koji razumije, na što je on odgovorio da može. Otklonjene su tehničke poteškoće koje su se pojavile tokom videprijenosa.

15.40 U SUDNICI SAMO JEDNA SUTKINJA

U sudnici se, od Sudskog vijeća, nalazi samo jedna sutkinja. Predsjedavajuća Prisca Matimba Nyambe javlja se putem videoveze.

15:41 TEHNIČKI PROBLEMI ZA NOVINARE

Već na početku današnje sjednice Žalbenog vijeća na kojem će biti izrečena konačna presuda Mladiću, novinari su obavješteni da postoje tehnički problemi i da će za nekoliko minuta popravit ton.

15:31 FATMA AKTAS PRED ZGRADOM SUDA U HAGU: ŽELIMO PRAVDU ZA BOSNU

Fatma Aktas, građanka Holandije porijeklom iz Turske, koja je također stigla danas pred zgradu suda u Hagu uoči izricanja konačne presude Ratku Mladiću, poručila je kako je došla pružiti podršku svim majkama Srebrenice te kako želi pravdu za Bosnu.

Aktas, koja je direktorica Fondacije “Euroazija” iz Holandije, pred zgradom suda istakla je transparent “Pravda za Bosnu“.

Kazala je kako godinama prati sudske procese koji se odnose na zločine počinje na prostoru BiH.

AA
  • Godinama smo ovdje uz Muniru Subašić i sve majke Srebrenice. Tokom cijelog sudskog procesa bili smo i nastavit ćemo biti podrška – kazala je Aktas, te dodala:
  • Ovdje smo danas jer želimo pravdu za Bosnu. Došli smo zbog pravde i bez nje nećemo otići.

15:20 MLADIĆ ISMIJAVAO PRISUTNE U SUDNICI

Ratko Mladić je doveden u sudnicu. Ismijavao je sve prisutne prije početka izricanja presude, javlja AFP. Počelo je izricanje konačne presude Mladiću, koju će javnost, uključujući i medije koji se nalaze u samoj zgradi pratiti sa zakašnjenjem od pola sata.

afp

15:22 BOLNA SJEĆANJA FATIME MUJIĆ

Fatima Mujić u Srebrenici je izgubila muža i trojicu sinova. Za kostima najstarijeg sina još uvijek traga.

Ona je samo jedan od nekoliko hiljada svjedoka svih zločina koji su počinjeni pod naredbom zločinca Ratka Mladića. Fatima je o tome pričala i u Specijalnom programu Hayat TV-a.

Prisjećajući se strahota, Fatima je opisala pakao koji je preživjela ona, njeni najbliži, na hiljade drugih.

Bila je svjedokom kada su mladoj majci ubili tek rođenu bebu, a nju su kasnije odveli.

15:06 SPECIJALNI PROGRAMA NA HAYAT TV

Izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću pratite u specijalnom programu Hayat televizije od 15 do 17 sati. U 17 počinje specijalno izdanje emisije Dobar dan BiH također posvećeno ovoj temi.

Naše ekipe su u Srebrenici, Prijedoru, Sarajevu. Imamo uključenja u brojne gradove BIH kao i u Hag i Beograd.

Naši gosti su majke Srebrenice, advokati, pravnici, preživjele žrtve agresije na BiH, bivši logoraši, aktivisti, djeca žrtve agresije i brojni drugi.

15:01 INCIDENT ISPRED ZGRADE SUDA U HAGU ZBOG TRANSPARENTA

Dok se čeka pravomoćna presuda Ratku Mladiću danas u Hagu, ispred sudnice je zabilježen i manji incident.

Nije se želio predstaviti medijima, a reagovao je i Nihad Aličković ispred “Anti Dejton” pokreta. On mu je pokušao izbiti transparent iz ruke, te ga je natjerao da se skloni sa mjesta događaja.

14:52 EFENDIĆ: DOKLE GOD JE ŽIVOTA U NAMA – BORIT ĆEMO SE ZA ISTINU I PRAVDU

Fazila Efendić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice, poručila je uoči izricanja konačne presude Ratku Mladiću da bi svima bilo lakše da se prizna genocid. Efendić je rekla da bi priznanjem genocida bilo lakše i narodu i žrtvama.

Efendić je izjavila da joj je žao što Hatidža Mehmedović, koju je naslijedila na funkciji, nije dočekala izricanje konačne presude Mladiću.

  • Ona je bila veliki borac. Žao mi je što nije ovdje, ali to je tako bilo do Allaha, da preseli prije presude. Nije jedina. Majke umiru iz dana u dan. Sve više vrijeme što prolazi majke i koje su žive gube snagu, strpljenje, bolesne su – rekla je i dodala: “Dokle god je života u nama – borit ćemo se za istinu i pravdu.”

15:51 BROJNI PREDSTAVNICI MEDIJA, PORODICE ŽRTAVA U HAGU ČEKAJU PRESUDU MLADIĆU

Uoči izricanja konačne presude haškom optuženiku Ratku Mladiću ispred zgrade suda okupio se veliki broj predstavnika medija i građana.

Ispred zgrade suda istaknute su i brojne zastave s ljiljanima na kojima su ispisana imena brojnih bh. gradova u kojima su počinjeni zločini tokom rata 1992-1995.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, uoči drugostepene presude Ratku Mladiću, govorio je o očekivanjima od današnje presude.

  • Mi se nadamo da ono što je Tužilaštvo priložilo u žalbenom postupku biti dovoljno da se presudi i genocida u drugim općinama u BiH – rekao je Tahirović.

14:49 MAJKE IZ PRIJEDORA: POŠTOVAT ĆEMO SVAKU PRESUDU, ALI NADAMO SE PRAVDI

Naša nivinarska ekipa je i u Prijedoru. Kako nam javlja kolega Emerin Ahmetašević, članice udruženja Prijedorčanki “Izvor” okupile su se i prate prate izricanje presude ratnom zločincu ratku Mladiću.

Hayat.ba

Žene koje su izgubile svoje najmilije poručile se kako se nadaju pravdi, ali da će poštovati svaku presudu koju sud u Hagu donese.

  • Moj sin je ubijen na Korićanskim stijenama. Neka pravda pobijedi, neka se pravedno sudi. Kada bi se mene pitalo, normalno da bi ga osudili. Ali pravda najmanje pobjeđuje. Ja na to kao jedinka ne mogu utjecati – kazala je Džehva Sušić.

Njen sin imao je 21 godinu kada je ubijen. Ukopala je nekoliko njegovih kostiju, a ostatak skeleta pronađen je naknadno.

14:23 SULJAGIĆ: BITNIJE JE ŠTA ĆE URADITI MEĐUNARODNA ZAJEDNICA U BIH

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, kazao je kako i večeras očekuje da će biti održani skupovi podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću u mjestima gdje su počinjeni strašni zločini.

Istakao je kako je od svega bitnije šta će međunarodna zajednica u BiH učiniti nakon sinoćnjeg slavljenja Mladića u Bratuncu.

Komentarišući sudsku postavku u presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću, te sutkinji koja je za Mladića kazala da je “žrtva grupe”, kazao je kako žalbeno vijeće ima pet članova, te čak i da ta sutkinja ostane pri svom stavu, to će biti četiri naprema jedan, ili ako bude još neko takvog stava, to će opet biti tri naprema dva, te je, kako je naveo Suljagić za N1, zadovoljan tim razultatom.

  • Razni ljudi dolaze tu. Neki su imali diplomatske karijere, dolaze na prijedloge svojih zemalja… Šta god da je njen stav, ja sam ubijeđen da će ostati u manjini. Bilo kakva promjena interpretacije toga što se događalo u Srebrenici bi bila nasuprot istoriji od 20 godine Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – rekao je.

14:19 OGLASILA SE HELENA EGGLESTON, GLASNOGOVORNICA MEĐUNARODNOG REZIDUALNOG MEHANIZMA ZA KRIVIČNE SUDOVE U HAGU

Sve je spremno za izricanje presude Ratku Mladiću, očekuje se da će ona biti izrečena u 15:00 sati, potvrila je Helena Eggleston, glasnogovornica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Govoreći o izazovima s kojima se sud susretao u ovome predmetu, ona je kazala je da je suđenje bilo vrlo obilmo po optužnici, količini zločina, vremenu koje pokriva…

  • Samo suđenje je trajalo 530 sudskih dana, znači oko četiri godine, a žalbeni postupak koji je vođen pred Mehanizmom trajao je nešto više od tri godine. Pola žalbenog postupka odvijalo se usred pandemije, to je jednim malim dijelom usporilo proces, on je bio odlođen nekoliko mjeseci, što zbog zdravstvenog stanja Ratka Mladića, što zbog pandemije – kazala je Eggleston.

14:15 HALIDA-KONJO UZUNOVIĆ: SVE ŠTO SE DESILO U FOČI IMA KARAKTER GENOCIDA

Halida-Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata ”Foča 1992.-1995”, kaže da članovi ovog udruženja nisu optimisti da će nekadašnji komandant Vojske RS-a Ratko Mladić biti proglašen krivim za genocid počinjen u šest bh. općina, uključujući i Foču.

  • Negdje duboko u našoj ranjenoj duši vjerujemo da će sud u Hagu smoći snage da potvrdi presudu za genocid i u Foči i u Prijedoru, kao i drugim općinama. Sve što se desilo u Foči ima karakter genocida. Progoni, istrebljenja, masovna i sistematska silovanja, logori za žene i muškarce, masovne i pojedinačne grobnice, urbicid, kulturocid. To mogu sopstvenim primjerom potvrditi, jer su zatvorili u tamnicu KPD-oma sve muške članove moje porodice, žene su zarobili i silovali, ponizili, mučili i na kraju protjerali – ističe Konjo-Uzunović.

14:10 GRABOVICA: MLADIĆ JE POPUT VANZEMALJCA KOJI NE POŠTUJE NIŠTA

  • Kako se približava termin presude sve je veća nervoza posebno zbog mnogobrojnih špekulacija da bi se kazna mogla umanjiti. Očekujem ipak da sudsko vijeće to neće dozvoliti – rekao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva od 1992 do 1995 godine Fikret Grabovica za N1.

14:01 MUAMER DŽANANOVIĆ: NE TREBAJU IZNENADITI NEKE PROMJENE U PRESUDI

Naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA Muamer Džananović smatra da, kakva god bila pravosnažna presuda Ratku Mladiću, suštinski ona neće donijeti ono što su slične presude donijele u modernim društvima, da pripadnici naroda u čije ime su počinjeni zločini, kako je kazao, dožive katarzu ili samorasvjetljenje.

Mišljenja je da je što se tiče današnje presude, moguće nekoliko scenarija.- Ipak je najbliži onaj koji se najčešće dešavao pred Haškim tribunalom, a to je da se potvrdi prvostepena presuda kakva je izrečena. Međutim, treba biti oprezan jer i u posljednje vrijeme je bilo slučajeva gdje su se desile neke značajnije promjene u žalbenim presudama u odnosu na ranije izrečene prvostepene, a tu prije svega mislim na predmete Karadžić, Šešelj – kazao je Džananović.

Naveo je da je moguće očekivati i da se ne treba iznenaditi ako se dese neke promjene.

  • U tom slučaju moguće je da Mladić bude presuđen i za genocid za jedno šire područje u još nekoliko općina koje su predmet optužnice, pogotovo smatram da je moguće da se to desi za Prijedor jer je tužilaštvo samo u ovom predmetu ta nova saznanja odnosno otkrivanje masovne grobnice pronađene na području Tomašice, odnosno te nove dokaze uključilo u ovu optužnicu. Time bi ta presuda mogla biti proglašena historijskom ali i povratiti neko povjerenje žrtava ako je to ikako moguće – ističe Džananović.

13:51 ‘ŽENE U CRNOM’: POTVRDA DOŽIVOTNE KAZNE ZA MLADIĆA JE MINIMUM PRAVDE ZA ŽRTVE

Suosnivačica Udruženja “Žene u crnom” Staša Zajović kazala je danas da potvrda doživotne kazne zatvora za Ratka Mladića je minimum pravde koji mogu očekivati žrtve zločina i genocida.

  • Mi koje smo sarađivali sa žrtvama znamo kako je kazna nedovoljna kada je u pitanju pravda. Pogotovo se to uzima u obzir zbog velikog broja onih koji tragaju za ostacima svojih najmilijih – kazala je Zajvić za BIRN.

13:48 U POTOČARIMA SE OKUPILE MAJKE SREBRENICE

Emitiranjem kratkog dokumentarnog filma o genocidu koji je počinjen u Srebrenici, počeo je program u Potočarima u krugu Memorijalnog centra gdje će se pratiti izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Tamo je i naša novinarka Melina Rašidović.

Prikazan je i kratki film „Život iza polja smrti“. Kako nam javlja kolegica, majke sa zebnjom čekaju presudu.

13:37 MAŠOVIĆ: MLADIĆU – DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA

Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe BiH, kao svjedok najgorih zločina, nada se da će Ratko Mladić biti ponovo osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Poručio je kako je on “dvostruka kukavica”.

  • Neki su fizički spaljeni poput djece u Višegradu, neki su dobro skriveni, neki su dobro raskomadani – kazao je Mašović.

13:24 PORODICE ŽRTAVA ZLOČINA U ZVORNIKU OČEKUJU POTVRĐIVANJE DOŽIVOTNE KAZNE MLADIĆU

U Zvorniku i okolini danas se čeka konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, a porodice žrtava očekuju da pravda bude zadovoljena i da sud u Hagu potvrdi Mladiću doživotnu kaznu zatvora.

Na osnovu podataka Instituta za nestale osobe u BiH, na području Zvornika nestale su 2.134 osobe, dok je od tog broja dosad identifikovano 1.426 žrtava, dok se za još oko 700 osoba traga. Na ovom području ekshumacije su rađene na 217 lokacija, masovnih grobnica.

Islam Mehmedović u Srebrenici je ostao bez oca i za njega nikakva kazna nije zadovoljenje pravde.

  • Očekujem da će sud u Hagu potvrditi doživotnu kaznu zatvora za ratnog zločinca Ratka Mladića. Pravično bi bilo da se presuda za genocid proširi i za druge općine poput Prijedora. Kao neko čiji je otac zarobljen a zatim vezan strijeljan u genocidu u Srebrenici, ne mogu biti zadovoljan nikakvom kaznom ovom krvniku, jer zahvaljujući njemu kao zapovjedniku ostao sam bez oca i mnogo članova uže i šire porodice – izjavio je Mehmedović za Fenu.

13:21 KADA HOTIĆ: KAZNA ZLOČINCU MLADIĆU BILA BI JEDNA SATISFAKCIJA ZA ŽRTVE

Kada Hotić, potpredsjednica Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe, uoči izricanja presude zločincu Mladiću, kazala je:

  • Kazna zločincu Mladiću, bila bi jedna satisfakcija za žrtve, ali i opomena budućim generacijama da se zločini kažnjavaju.

13:15: ŠTA AKO SE MLADIĆ NE POJAVI NA SUĐENJU? POJAŠNJAVA PRAVNICA VASVIJA VIDOVIĆ

Vasvija Vidović, pravnica, koja je godinama i bila uključena u rad Tribunala u Haagu, kazala je da vjeruje da će pravo i pravda biti zadovoljeni u konačnoj presudi Ratku Mladiću.

  • Nadam se da hoće. Ne mogu da vjerujem da ona može biti izmijenjena u bitnim dijelovima. Nadam se da hoće – istaknula je Vidović, te dodala da se velika većina optuženika pojavljivala na sudu.
  • Ako se ne pojavi – to nije smetnja za izricanje presude. Naravno, ako bilo ko pravi incidente, bit će odstranjen, bilo ko i presuda će bit izrečena u odsustvu – izjavila je.

13:09 KUKA O PRESUDI MLADIĆU: OSTAT ĆE NA SNAZI DOŽIVOTNA KAZNA

Današnja presuda Ratku Mladiću predstavlja poseban događaj jer je riječ o osobi koja je direktno naređivala i izvršavala genocid nad Bošnjacima, smatra doc.dr Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

  • Ratko Mladić je konkretno na terenu provodio velikosrpsku ideologiju i velikosrpski genocidni projekat kojem je cilj bio da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s područja RBiH koja su nosioci velikosrpske ideologije i politike smatrali za ekskluzivno srpska područja. Također, presuda Ratku Mladiću je značajna i sa aspekta samog razumijevanja genocida kao najtežeg oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Doprinijet će dodatnom razumijevanju utvrđivanju oba elementa genocida, namjere (mens rea) i akta genocida (actus reus). U tom smislu, konačna presuda zločincu Ratku Mladiću sigurno će imati veliki značaj za nauku i praksu međunarodnog prava – smatra Kuka.

13:05 DARKO, SIN RATNOG ZLOČINCA: SPREMAN JE DA SE POJAVI PRED VIJEĆEM

Darko, sin ratnog zločinca Ratka Mladića Njegov, kaže da se njegov otac osjeća dobro. Kazao je da je spreman je da se pojavi pred Žalbenim vijećem u Hagu.

Za RTRS je izjavio da je jutros razgovarao sa ocem i da vjeruje u oslobađajuću presudu.

13:00 TRANSPARENTI U HAGU: GENOCID JE POČINJEN I U PRIJEDORU

Ispred zgrade Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu postavljeni su transparenti.

Većina sagovornika sa kojima su razgovarali novinari Birna danas i proteklih dana se nada da će u drugim općina biti utvrđeno da se dogodio genocid. Neki su posebno isticali Prijedor i zločine koji su se tamo dogodili.

12:55 U POTOČARIMA SE ČEKA PRAVDA ZA SINOVE, MUŽEVE, OČEVE, BRAĆU

Novinarska ekipa Hayat TV-a je u Potočarima. Kako javlja naša novinarka Melina Rašidović, u krugu Memorijalnog centra pratit će se izricanje konačne presude zločincu Ratku Mladiću.

U Potočare su stigli Fata Gobeljić, Aiša Omerović, Refija Hadžibulić, Nura Mustafić, Ferida Jusić, Zula Jakubović, Nedžiba Salihović… One čekaju pravdu za svoje sinove, muževe, očeve i braću.

12:40 MUNIRA SUBAŠIĆ UOČI PRESUDE MLADIĆU

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je jutros u Hagu da ne vjeruje da će Ratko Mladić biti oslobođen u drugostepenom postupku.

  • Ne mogu da vjerujem. Do sada je sud radio pravilno i pravdeno. Ako to uradi, onda će biti na stubu srama, a mislim da niko ne želi da bude na stubu srama. Očekujem da barem najmanje bude potvrđena ta kazna. To je broj 1. I broj 2 – da bude osuđen za šest opština. Jer Mladić gdje god da je došao, gdje je bila njegova vojska, da li to bilo selo, grad ili šuma, njihova čizma počinila je genocid. Očekujemo da pravda bude zadovoljena. I ako da hiljada života ima, da mu se svaki oduzme, ne može nadoknaditi žrtvama ono što je on uradio. On nije samo neprijatelj majki Bošnjakinja i Hrvatica, on je neprijatelj i majki Srpkinja. Jer mnoge majke je ojadio – naglasila je Munira Subašić.

Mladiću će presudu izreći peteročlano Sudsko vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT).

Tokom žalbenog postupka Vijeće je skoro u potpunosti zamijenjeno, što izaziva djelimičnu sumnju da bi odluka mogla biti drugačija.

Žalbeno vijeće čini sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije, sutkinja Aminatta Lois Runeni N’gums iz Zimbabvea, sudija Seymour Panton s Jamajke, sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande i sudija Mustapha El Baaj iz Maroka.

Prethodno su zbog “pristrasnosti” iz Apelacionog vijeća 2018. godine, odlukom sudije Jean-Claudea Antonettija, isključene sudije Theodor Meron, Karmel Agius i Liu Daqun, a na njihovo mjesto imenovani Richard Rajohnson, Matimba Nyambe i Gustave Kam.

UŽIVO I NA HAYAT TV

Izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću pratite sutra u specijalnom programu Hayat televizije od 15 do 17 sati. U 17 počinje specijalno izdanje emisije Dobar dan BiH također posvećeno ovoj temi.

Naše ekipe su u Srebrenici, Prijedoru, Sarajevu. Imamo uključenja u brojne gradove BIH kao i u Hag i Beograd.

Naši gosti su majke Srebrenice, advokati, pravnici, preživjele žrtve agresije na BiH, bivši logoraši, aktivisti, djeca žrtve agresije i brojni drugi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE