VAKCINISANJE ASTRAZENECOM U HRVATSKOG ODBIJA IZMEĐU 25 DO 35 POSTO GRAĐANA

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecine vakcine veće i nadmašuju potencijalnu štetu te da zasad nema utemeljenja za obustavu primjene te vakcine.

 Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za upotrebu vakcina bez restrikcija jer u ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali upotrebu te vakcine, rekao je Beroš, prenosi Hina.

Kazao je kako neke zemlje primjenjuju AstraZenecinu vakcinu samo kod populacije starije od određene dobi.

Francuska i Belgija tako ga primjenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga skupna zemalja kod starijih od 60 godina a samo ga Finska primjenjuje kod osoba starijih od 65 godina. Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave vakcina.

Beroš je iznio procjenu da vakcinisanje AstraZenecom zasad u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana.

  • To nas brine i razmišljamo o načinima kako to riješiti, ali veseli da postoje određene regije gdje to nije problem i gdje je taj postotak znatno manji – kazao je. Stoga je najavio aktueliziranje kampanje za vakcinisanje pri ulasku u treću fazu i vakcinisanje mlađih ljudi.

Kazao je i kako bi u Hrvatsku trebalo stići najviše Pfizerove vakcine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE