VANREDNI IZBORI: NA ČELU PODUJEVA BULLIQI, SJEVERNE MITROVICE RADOJEVIĆ

Na vanrednim lokalnim izborima za predsjednika općine Podujevo pobijedio je kandidat Pokreta "Samoopredjeljenje" Shpejtim Bulliqi, dok je novi predsjednik općine Sjeverne Mitrovice Milan Radojević iz Srpske liste.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka, u Podujevu je kandidat Pokreta Samoopredjeljenje Shpejtim Bulliqi osvojio 51,64 posto glasova.

Kandidat Demokratskog saveza Kosova ( LDK) Nexhmi Rudari osvojio je 35,97 posto. Tako je LDK prvi put nakon rata izgubio općinu Podujevo, poznatu kao bastion te partije, iz koje dolazi i premijer Avdullah Hoti. Treći kandidat Naim Fetahu iz Demokratske partije Kosova (PDK) osvojio je 12,40 posto glasova.

U općini Sjeverna Mitrovica je očekivano ubjedljivo pobedio kandidat Srpske liste Milan Radojević s osvojenih 89,86 posto glasova. Erden Atiqi iz Samoopredjeljenja dobio je 3,68 posto, Florent Azemi iz PDK-a 3,54 i nezavisni kandidat Dušan Milunović 2,92 posto glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije, u općini Podujevo izlaznost je bila 40,51 posto, odnosno glasalo je 35.400 od 87.381 upisanih birača. U Severnoj Mitrovici izlaznost je bila 39,14 posto, odnosno izašlo je na glasanje 9.124 gbirača od upisanih 23.313.

Iz CIK-a je rečeno da je proces uglavnom prošao dobro i bez značajnih problema.

Vanredni izbori su ove dvije općine održani zato što su predsjednici tih općina koje su birači izabrani na redovnim lokalnim izborima 2017. godine prešli u Vladu Kosova, piše Anadolija.

Gradonačelnik Podujeva Agim Veliu, inače potpredsjednik LDK-a, izabran je za ministra unutrašnjih poslova, dok je gradonačenik Sjeverne Mitrovice, općine s većinskim srpskim stanovništvom bio Goran Rakić, predsjednik Srpske liste, koji je izabran za zamjenika kosovskog premijera i ministra administracije lokalne samouprave.

Izbori su održani uz anticovid mjere, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova dozvolilo je da u tim dvijema općinama večeras policijski sata počne u 22 sata, a ne u 19 kako je inače na snazi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE