VARHELYI: LIDERI U BIH MORAJU PODRŽATI, A NE OMETATI RAD DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju da podrže, a ne da rade na ometanju rada državnih institucija, kazao je evropski komesar Oliver Varhelyi nakon sjednice Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove.

Potcrtao je da Bosna i Hercegovina mora da napreduje po svih 14 prioriteta tako da može da postigne napredak na evropskom putu.

  • Potrebna je politička volja svih strana – kazao je Varhelyi.

Dodao je da će Evropska unija nastaviti da pomaže na evropskom putu BiH.

Govoreći o zemljama regiona, on je kazao da je EU posvećena evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana.

  • Želimo da idemo naprijed. To je dugoročan proces, postoje izazovi u regionu koji se moraju riješiti odmah – naveo je komesar.

Rekao je da su nedavna dešavanja pokazala koliko su podjele velike i koliko je potrebno ugraditi truda kako bi se postigao napredak.

On je najavio ekonomski plan od 30 milijardi eura za zemlje regiona. Kako je kazao, sprovođenje tog paketa pomoći će da se prevaziđe ogromni ekonomski jaz između država Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.