VARHELYI O ODLUCI VIJEĆA MINISTARA: SVI POČINITELJI MORAJU ODGOVARATI ZA ZLOČINE

Komesar Europske unije za politiku proširenja i susjedstva Oliver Varhelyi pozdravio je odluku bh. vlasti da usvoje novu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, naglasivši da zločinci moraju biti kažnjeni a da porodice žrtava zaslužuju pravdu.

  • Pozdravljam konačno usvajanje nove strategije za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Dvadeset pet godina nakon kraja sukoba, krajnje je vrijeme za borbu protiv nekažnjavanja ratnih zločinaca. Svi počinitelji moraju odgovarati za zločine, a sve žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu – napisao je Varhelyi na Twitter nalogu.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo revidiranu strategiju na vanrednoj sjednici održanoj u četvrtak.

Strategija je prethodno usvojena 2008. godine, a predviđala je da se najsloženiji predmeti ratnih zločina procesuiraju na državnom nivou u roku od sedam godina, dok bi manje složeni predmeti bili prebačeni na entitetski nivo i kompletirani do 2023. godine.

Krajem 2015. godine istekao je predviđeni rok a kako složeni predmeti nisu procesuirani pripremljena je revidirana strategija koja predviđa prebacivanje većeg broja predmeta s državnog na entitetski nivo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VRIJEME POTCJENJIVANJA RADNIKA JE PROŠLO: PORUKE SA PRVOMAJSKOG PROTESTNOG MARŠA

0
Kao prvomajska čestitka, danas informacija kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u posljednja dva dana aprila pripremila zaduženje u iznosu 60 miliona maraka.