VATROGASAC KOJI JE UŠAO U VIJEĆNICU U NOĆI KADA JE ZAPALJENA: POŽAR KOJI NAJVIŠE BOLI

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH jučer je obilježena 29. godišnjica paljenja Vijećnice, a time i bogatog knjižnog fonda, čiji je veliki dio otišao u nepovrat.

Dokumentaciono nasljeđe BiH zapaljeno je u noći između 25. i 26. avgusta 1992. godine.

 Te noći su, uprkos trudu uposlenika biblioteke i vatrogasaca, uništena dva miliona bibliotečkih jedinica.

  • Sada su utisci pomiješani. S jedne strane, čovjeku je drago što je Vijećnica u novom sjaju, a onda se sjeti tih ratnih dana. To je požar koji najviše boli – započeo je razgovor Omer Šetić, koji je bio u prvoj grupi vatrogasaca koji su gasili požar.

Kako kaže Avazov sagovornik, te noći gorio je cijeli grad. Sve profesionalne jedinice i vozila bili su već na terenu kada je stigla informacija da gori riznica kulturnog nasljeđa Sarajeva, ali i cijele BiH.

Na raspolaganju su imali samo vozilo namijenjeno za gašenje šumskih požara, koje je moglo dopremiti nešto manje vode.

Zbog obimnog granatiranja grada, ni put od Skenderije do Vijećnice nije bilo lako prijeći.

Bez vode

  • Putovali smo 15 minuta. Birali smo najsigurniji put do mjesta događaja. Mjesto požara je bilo u samom vrhu objekta, ispod kupole. Odmah smo pristupili gašenju i požar je ubrzo lokaliziran – prisjetio se Šetić.

Daljnje suzbijanje požara nije se moglo nastaviti bez vode te su vozilo poslali na dopunu. Najbliže mjesto za dopunu bila je Pivnica Sarajevo, no tu večer agresor je prekinuo vodosnabdijevanje te je punjenje išlo znatno sporije.

  • Mi smo u pauzi, dok je trajalo dopunjavanje, pomagali ljudima u iznošenju knjižnog fonda. Ljudi koji su došli s teretnim vozilima kako bi evakuirali knjige nije bilo dovoljno, pa smo mi pomagali da se spasi ono što se spasiti može – kazao je naš sagovornik.

No, dok je dopunjeno vozilo stiglo, vatrena stihija se proširila, požar je uzeo maha.

Bogat knjižni fundus, koji svjedoči o historiji BiH, izgubljen je zauvijek.

Miris historije

Uprkos obnovi Vijećnice i činjenice da su svi dijelovi napravljeni prema uzoru na stari objekt, nešto ipak nedostaje.

  • Vijećnica mi, što je i normalno, nema onaj „šmek“ koji je imala prije požara. Nema onog mirisa historije, starine – rekao je Šetić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DEDIĆ ZA HAYAT O POTEZIMA NSRS: OHR IMA STROGU OBAVEZU DA...

0
Narodna skupština RS usvojila je zaključke u kojima se traži povlačenje izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik. Usvojen je i Nacrt entitetskog izbornog zakona.