VATROGASCI U OPĆINI PROZOR-RAMA DOBILI POMAGAČA U RANOM OTKRIVANJU POŽARA

Vatrogasci u općini Prozor-Rama dobili su važnog pomagača u ranom otkrivanju i praćenju požara otvorenog prostora zahvaljujući inteligentnom sustavu za video-nadzor i rano otkrivanje šumskih požara, saopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zašite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNŽ).

Na lokaciji Makljen montirane su dvije kamere koje će pokrivati područje od 800 kvadratni kilometara. Ovo je ujedno i nastavak projekta koji provodi Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HHŽ-a i to sve u cilju smanjenja mogućnost izbijanja požara, a samim tim nastojeći izbjeći velike materijalne štete koje uzrokuju požari.

Riječ je o složenom sustavu koji pruža informatičku potporu u odlučivanju vatrogascima prije, za vrijeme i nakon požara, od video-nadzora, automatske detekcije do postpožarne analize.

U Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNŽ-a, gdje se na više video-zidova i na zaslonima operaterskih računala slike s terena prikazuju u realnom vremenu, sustav obavlja naprednu analizu podataka dobivenu automatiziranim protupožarnim motrenjem i time automatski rano detektira požar. Sada se u realnom vremenu može detektirati i pratiti požar, te se neće više ovisiti samo o dojavama građana, navodi se u saopćenju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJEVSKI LJEKARI UPUTILI APEL: PRESTANITE SA UBIJANJEM DJECE U GAZI I...

0
Sarajevski ljekari koji su studirali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u periodu 1965-1970., uputili su otvoreno pismo u kojem pozivaju svjetske moćnike da zaustave ubijanje djece i civila u Gazi, Ukrajini i bilo gdje na svijetu.