VAŽAN FAKTOR KAKO BI CIJELO TIJELO PRAVILNO FUNKCIONISALO

Njegov deficit u organizmu čini vas podložnijim infekciji pluća, grla i grudi.

Kada su u pitanju zdrav organizam i pravilno funkcioniranje cijelog tijela, vitamin A je poprilično važan faktor. On pomaže vašem vidu, imunom i reproduktivnom sistemu, metabolizmu, srcu, plućima, bubrezima i mozgu. A šta se dešava kada u vašem organizmu postoji deficit ovog vitamina?

Suhe oči – To je jedan od prvih znakova deficita vitamina A. Oči su prekrivene tečnošću koja ih štiti, a kada nije dobrog kvaliteta, dolazi do suhoće.

Noćno sljepilo – U pitanju je još jedan rani simptom manjka vitamina A. Ovaj vitamin je ključan dio rodoposina, proteina koji apsorbira svjetlost u mrežnjači. Rodoposin je neophodan prilikom noćnog vida.

Zarastanje rana – Vitamin A utječe na odgovor tijela na upale i pomaže da se upala kontrolira. Kada ga nema u dovoljnoj količini, vaše rane zarastaju mnogo sporije.

Respiratorne infekcije – Budući da vas vitamin A štiti od patogena, njegov deficit u organizmu čini vas podložnijim infekciji pluća, grla i grudi.

Suha koža – Ekcem, suha koža i druga kožna oboljenja mogu nastati zbog manjka vitamina A.

Ovaj vitamin pomaže koži da se oporavi i utječe na stvaranje novih ćelija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POLJSKA PODIGLA VOJNE AVIONE: PRIMIJEĆENA ‘INTENZIVNA AKTIVNOST RUSKE AVIJACIJE’

0
Operativno zapovjedništvo poljskih oružanih snaga saopćilo je da su poljski i saveznički zrakoplovi aktivirani rano jutros nakon što je Rusija pokrenula raketne napade na Ukrajinu.