VAŽNO I KORISNO: KOLIKO JE POTREBNO KOJOJ HRANI DA SE SVARI?

Varenje, probava ili Digestija je mehaničko i hemijsko razlaganje hrane na manje komponente koje se mogu tada resorbirati u krv.

Probava omogućava opskrbu organizma vodom, mineralima, vitaminima i energijom bogatim tvarim poput ugljikovodika, masti i bjelančevina.

Zbog toga je veoma važno znati koliko je potrebno kojoj hrani da se svari. Posebno kada je u pitanju večeras, s obzirom na to da se organizam ne može adekvatno odmoriti i oporaviti dok god je proces varenja u toku.

Tako je za varenje piletnine ljudskom organizmu potrebno između 90 i 120 minuta. Za mliječne proizvode potrebno je 120 minuta, a za odrezak 180 minuta.

Riba je odličan izbor za večeru s obzirom na to da za probavu ribe organizmu treba između 45 i 60 minuta. Za kuhano povrće potrebno je 40 minuta, a za svježe povrće svega pola sata. Za voće je potrebno svega 15 do 20 minuta.

Za krompir je potrebno između 90 i 120 minuta, a za orašaste plodove čak 180 minuta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE