VAŽNO JE KAKO ČUVATE NAMIRNICE: OVAKO ĆETE PRODUŽITI TRAJANJE VOĆU I POVRĆU

Iako nam se čini da nema velike razlike, pravilnim čuvanjem svježih plodova možemo im dodati još tri do sedam dana dužeg trajanja.

Naime, većina ljudi čuva svježe voće i povrće u plastičnim kesama, nesvjesni da im time skraćuju rok trajanja te ih izlažu ponekad štetnom utjecaju plastike, piše mbg.

Postoje održiviji načini spremanja hrane – kako bi im produžili svježinu i na taj način spriječili bacanje hrane.

Evo nekoliko jednostavnih smjernica za skladištenje proizvoda bez plastike:

  • Jabuke: čuvajte u staklenoj zdjeli ili ladici od frižidera bez omota i vrećica.
  • Rikula: stavite je u frižider u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik ili u ladicu frižidera.
  • Šparoge: obrežite drvenaste krajeve i stabljike stavite u teglu s vodom.
  • Avokado: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u frižider.
  • Banane: čuvajte na šanku, dalje od proizvoda osjetljivih na etilen poput jabuka i krompira.
  • Bosiljak: obrežite krajeve stabljike i spremite u teglu s vodom na pultu. Stabljikama će niknuti korijenje nakon nekoliko dana, a možete ih čak i presaditi u vrt.
  • Cvekla: stavite je u frižider u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik.
  • Paprika: spremite je u frižider u staklenoj zdjelici.
  • Bobičasto voće: stavite ga u frižider u staklenu posudu. Nemojte ga prati dok ne bude spremno za upotrebu.
  • Kineski kupus: stavite u frižider u vlažnu platnenu vrećicu ili bez zamotavanja u ladicu.
  • Brokula: ostavite je frižideru u ladicu bez omota.
  • Prokulice: stavite ih u frižider u platnenu vrećicu ili u ladicu.
  • Kelj: ostavite ga u frižider u ladicu.
  • Kupus: stavite ga u frižider u ladicu.
  • Mrkve: odvojite od zelenog korijenja te stavite u hermetički zatvorenu posudu ili u staklenku vode s korijenjem usmjerenim prema dolje. Zelenilo se može kompostirati ili prenamijeniti u pesto.
  • Karfiol: stavite u frižider u ladicu.
  • Celer: stavite u frižider u ladicu.
  • Blitva: stavite u frižider u vlažnu platnenu vrećicu ili u ladicu.
  • Citrusi: stavite u staklenu zdjelicu i u frižider.
  • Kukuruz: ostavite u ljusci u ladici frižidera.
  • Krastavac: bez omota čuvajte u ladici.
  • Patlidžan: bez omota pohranite u ladici.
  • Smokve: stavite u frižider u jednom sloju na tanjir.
  • BIjeli luk: čuvajte na pultu.
  • Grožđe: spremite bez omota u staklenu zdjelu u frižider.
  • Mahune: Stavite u frižider u vlažnu platnenu vrećicu.
  • Začini (osim bosiljka): Stavite u frižider u vlažnu platnenu vrećicu.
  • Kivi: pohranite na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu frižidera.
  • Prsa:zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik i stavite u ladicu. Stabljike se mogu obrezati i sačuvati.
  • Zelena salata: hladite cijele glavice u vlažnoj platnenoj vrećici ili ručniku. Sjeckane ili razdvojene listove čuvajte u staklenim spremnicima u frižideru.
  • Dinja: čuvajte na pultu dok ne sazri, a zatim stavite u frižider.
  • Gljive: stavite u frižider u staklenu posudu.
  • Luk: čuvati na pultu.
  • Kruške: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu frižidera.
  • Ananas: čuvajte na pultu dok ne sazri – kad lahko možete izvući list. Zatim odmah pojedite ili narežite na kriške i stavite u frižider u posudu.
  • Nar: spremite na pult ili uklonite sjemenke i stavite ih u frižider u staklenku.
  • Krompir: čuvajte na tamnom i prozračnom mjestu.
  • Rotkvice: Odvojite zelenilo od korijena. Isperite rotkvicu i stavite u frižider u staklenku vode. Mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.
  • Mladi luk: stavite u staklenku vode i držite na pultu.
  • Špinat: zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili stavite u ladicu od frižidera.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE