VEČERAS POČINJE SARAJEVO FILM FESTIVAL: OTVORIT ĆE GA FILM DANISA TANOVIĆA ‘DESET U POLA’

Na renoviranom Pozorišnom trgu, koji je glavno festivalsko okupljalište, večeras počinje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala, koje će trajati do 20. augusta i, kao i uvijek, ugostiti velika imena iz svijeta filma.

Svečanu ceremoniju otvaranja vodit će sjajni mladi glumac Dino Bajrović, a festival će otvoriti novi film bh. oskarovca Danisa Tanovića – “Deset u pola”. Film će biti prikazan na 15 lokacija u Sarajevu i Mostaru.

Osim na festivalskom trgu, filmska čarolija osjetna je i u drugim dijelovima glavnog grada BiH, koji su također ukrašeni crvenim zastavicama i drugim festivalskim obilježjima.

Ovogodišnjem izdanju prisustvovat će veliki reditelj Wim Wenders, kojem će u sklopu 27. SFF-a biti uručeno i Počasno Srce Sarajeva, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Osim toga, 27. izdanje SFF-a posjetit će i Michel Franco, slavni meksički reditelj koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film “Novi poredak”. Ove godine bi trebao preuzeti Počasno Srce Sarajeva koje je dobio 2020., a nije ga mogao preuzeti zbog pandemije koronavirusa.

U četiri takmičarske selekcije: igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Ipak, ovogodišnje izdanje bit će nešto drugačije. To znači da će SFF biti održan u skladu s mišljenjem Ministarstva zdravstva KS i prema mjerama i uputama koje je izdao kantonalni Zavod za javno zdravstvo.

Nadalje, želite li se opustiti uz piće nakon filmske projekcije i crvenog tepiha, važno je da znate da je Vlada KS odlučila produžiti radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata. Dakle, tokom trajanja SFF-a svi ugostiteljski objekti moći će raditi i poslije ponoći.

Podsjetimo, Radićeva ulica će za vrijeme festivala biti zatvorena za saobraćaj u periodu od 18 sati do 2 sata ujutro. Također, GRAS je najavio kako će javni gradski prijevoz prilagoditi potrebama putnika te su saopćili šta će sve biti promijenjeno od 13. do 20. augusta.

Kompletan festivalski raspored možete pronaći ovdje, karte je moguće kupiti u Glavnom Box Officeu, Bosanski kulturni centar (Branilaca Sarajeva 24).

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

AGENCIJA ZA SIGURNOST HRANE: NA TRŽIŠTU BIH OPASNI TOKSINI PRONAĐENI U...

0
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.