Prvi put sprema pravi veganski kolač za svoju današnju gošću. Uzimajući u obzir postignuća svoje gošće, Almasa se potrudila da napravi naizgled jednostavan, a zapravo vrlo zanimljiv kolač, koji se sastoji od dva biskvita, želea od narandže i preliva.
Za biskivit vam je potrebno:
Pola šoljice bademovog mlijeka
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 kašika mljevenog lana
Jednu trećinu šoljice agavinog sirupa
1 kašika kokosovog ulja
Pola šoljice brašna (možete koristiti koje želite)
1 kašika tapioka brašna kašičice praška za pecivo Dolcela
Pola kašičice agar-agara u prahu
Jednu četvrtinu kašičice sode bikarbone
na vrh noža vanilije u prahu i prstohvat soli
Rernu upalite na 170 stepeni. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove kalupa dobro nauljite. Pomiješajte mlijeko, sirće i mljeveni lan. Pustiti da odstoji pet minuta, zatim dodajte agavin sirup i kosovo ulje. Dobro promiješajte.
U drugu posudu pomiješati brašno, škrob i ostale suhe sastojke. Dodajte mokre sastojke u suhe i pomiješajte ih dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup, poravnajte i staviti peći otprilike 20-25 minuta.
Dužina pečenja ovisi o rerni, stoga pripazite, možda će vašoj rerni trebati kraće. Biskvit je gotov kada je porumenio i kada čačkalica izađe suha.
Ponovite postupak dva puta. Kalup je promjera 17 cm. Pustite da se biskvit malo ohladi, zatim ga izvadite pažljivo iz kalupa i pustite da se do kraja ohladi na rešetki.
Za to vrijeme pripremite žele od narandže za koji vam je potrebno:
2 šoljice soka od narandže
2 kašike agavinog sirupa
Pola kašike agar-agara u prahu
Ocijedite narandžu i procijedite sok kroz usko sito. Trebate dobiti samo sok bez pulpe. U posudicu za kuhanje stavite sok, dodajte sirup i pustite da se zagrije na laganoj vatri.
Dodajte agar-agar i promiješajte pjenjačom. Pustite da zavri povremeno miješajući. Kada je sok zakuhao, skolonite s vatre i pustite da se hladi, povremeno miješajući.
Pripazite jer se hlađenjem počinje stvarati želatin, stoga je ključan timing. Biskvit sada vratite u kalup (bez papira za pečenje) i stisnite obruč kalupa.
Zatim ulijte ohlađen sok (može biti još malo topao, ali ne i vruć). Pustite da se želatin potpuno stisne u kalupu na sobnoj temperaturi. A nakon toga stavite drugi biskvit preko želatina.
Napravite preliv od kakaa Dolcela, koji je veganski proizvod i ne sadrži mliječne proizvode, s malo vode i kašikom kokosovog ulja. Kada kolač malo odstoji, prelijte ga čokoladnim kakaom i pustite da prekrije i stranice tortice. Kolač ohladite i obavezno ga servirajte uz šolju čaja.
Ovaj kolač obradovat će našu gošću koja je s razlogom danas došla u studio Slatkog recepta by Dolcela. U organizaciji Međunarodne asocijacije ultramaratonaca u Albiju (Francuska) održano je 13. svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata, gdje je nastupila i Reprezentacija Bosne i Hercegovine.
Posebno vrijedan rezultat ostvarila je naša jedina ženska predstavnica, Sarajka Hanifa Terzić, koja je u debitantskom nastupu istrčala 174 kilometra i 974 metra! Bila je 84. u konkurenciji 153 takmičarke.
Priznat ćete, Hanifa je zaslužila današnji kolač. Emisija je u programu subotom u 18 sati.