VEGANSKIM KOLAČEM NAŠA ALMASA LAZOVIĆ POČASTIT ĆE SARAJKU HANIFU TERZIĆ

U ovosedmičnom izdanju emisije Slatki recept by Dolcela evo jednog pravog izazova za našu Almasu Lazović.

Prvi put sprema pravi veganski kolač za svoju današnju gošću. Uzimajući u obzir postignuća svoje gošće, Almasa se potrudila da napravi naizgled jednostavan, a zapravo vrlo zanimljiv kolač, koji se sastoji od dva biskvita, želea od narandže i preliva.

Za biskivit vam je potrebno:

Pola šoljice bademovog mlijeka

1 kašičica jabukovog sirćeta

1 kašika mljevenog lana

Jednu trećinu šoljice agavinog sirupa

1 kašika kokosovog ulja

Pola šoljice brašna (možete koristiti koje želite)

1 kašika tapioka brašna kašičice praška za pecivo Dolcela

Pola kašičice agar-agara u prahu

Jednu četvrtinu kašičice sode bikarbone

na vrh noža vanilije u prahu i prstohvat soli

Rernu upalite na 170 stepeni. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove kalupa dobro nauljite. Pomiješajte mlijeko, sirće i mljeveni lan. Pustiti da odstoji pet minuta, zatim dodajte agavin sirup i  kosovo ulje. Dobro promiješajte.

U drugu posudu pomiješati brašno, škrob i ostale suhe sastojke. Dodajte mokre sastojke u suhe i pomiješajte ih dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup, poravnajte i staviti peći otprilike 20-25 minuta.

Dužina pečenja ovisi o rerni, stoga pripazite, možda će vašoj rerni trebati kraće. Biskvit je gotov kada je porumenio i kada čačkalica izađe suha.

Ponovite postupak dva puta. Kalup je promjera 17 cm. Pustite da se biskvit malo ohladi, zatim ga izvadite pažljivo iz kalupa i pustite da se do kraja ohladi na rešetki.

Za to vrijeme pripremite žele od narandže za koji vam je potrebno:

2 šoljice soka od narandže

2 kašike agavinog sirupa

Pola kašike agar-agara u prahu

Ocijedite narandžu i procijedite sok kroz usko sito. Trebate dobiti samo sok bez pulpe. U posudicu za kuhanje stavite sok, dodajte sirup i pustite da se zagrije na laganoj vatri.

Dodajte agar-agar i promiješajte pjenjačom. Pustite da zavri povremeno miješajući. Kada je sok zakuhao, skolonite s vatre i pustite da se hladi, povremeno miješajući.

Pripazite jer se hlađenjem počinje stvarati želatin, stoga je ključan timing. Biskvit sada vratite u kalup (bez papira za pečenje) i stisnite obruč kalupa.

Zatim ulijte ohlađen sok (može biti još malo topao, ali ne i vruć). Pustite da se želatin potpuno stisne u kalupu na sobnoj temperaturi. A nakon toga stavite drugi biskvit preko želatina.

Napravite preliv od kakaa Dolcela, koji je veganski proizvod i ne sadrži mliječne proizvode, s malo vode i kašikom kokosovog ulja. Kada kolač malo odstoji, prelijte ga čokoladnim kakaom i pustite da prekrije i stranice tortice. Kolač ohladite i obavezno ga servirajte uz šolju čaja.

Ovaj kolač obradovat će našu gošću koja je s razlogom danas došla u studio Slatkog recepta by Dolcela. U organizaciji Međunarodne asocijacije ultramaratonaca u Albiju (Francuska) održano je 13. svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata, gdje je nastupila i Reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Posebno vrijedan rezultat ostvarila je naša jedina ženska predstavnica, Sarajka Hanifa Terzić, koja je u debitantskom nastupu istrčala 174 kilometra i 974 metra! Bila je 84. u konkurenciji 153 takmičarke.

Priznat ćete, Hanifa je zaslužila današnji kolač. Emisija je u programu subotom u 18 sati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.