VELIKA BRITANIJA U IZOLACIJI, PRODAVNICE OPUSTOŠENE: ŠIRI SE STRAH OD NESTAŠICE HRANE I LIJEKOVA

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je za ponedjeljak sastanak vladinog ureda za vanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebno teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Ranije u nedjelju nekoliko evropskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mjere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja koronavirusa.

Glasnogovornica je rekla da će premijer predsjedavati hitnim sastankom na kojem će se razgovarati o međunarodnim putovanjima te posebno o stalnom teretnom prometu u i iz Velike Britanije.

Britanski ministar prometa Grant Shapps pozvao je sunarodnjake, naročito prijevoznike, da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši na Twitteru da se očekuju značajni poremećaji u tom području.

  • Nakon najave francuske vlade da neće prihvatiti nijednog putnika koji u sljedećih 48 sati dolazi iz Velike Britanije, pozivamo javnost, posebno prijevoznike, da ne putuju u luke u Kentu ni prema drugim pravcima za Francusku –  napisao je Shapps na Twitteru.

U međuvremenu, na Otoku je zavladala panika da će uoči Božića police u supermarketima ostati prazne, jer je luka Dover već zatvorila, a Francuska je zabranila da kamioni iz Velike Britanije prelaze njihovu granicu… Doduše, kamioni iz Francuske smiju doći u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali procjenjuje se da će taj broj biti jako mali jer se vozači boje da će ‘zapeti’ na otoku.

Britanci su zabrinuti i činjenicom da će biti otežan i transport “Pfizerove” vakcine, koja stiže iz Belgije. Čak i bez drame oko novog soja koronavirusa, Britanci su miljama daleko od plana da u ovoj godini vakcinišu više od milion ljudu. Naime, sada su tek na 350.000…

Širi se popis zemalja koje ukidaju promet

Poljska i Danska zadnje su u nizu država koje privremeno obustavljaju zračni promet s Velikom Britanijom u strahu od nove varijante koronavirusa koja se pokazala zaraznijom, a slučajevi su već identificirani i u Italiji, Njemačkoj, Holandiji, javljaju agencije u ponedjeljak.

Letovi iz Velike Britanije za Poljsku obustavljaju se od ponoći u ponedjeljak zbog zabrinutosti zbog novog soja koronavirusa, objavio je glasnogovornik poljske vlade na Twitteru.

Dansko ministarstvo prometa objavilo je da će letovi iz Velike Britanije za Dansku biti prekinuti od ponedjeljka u 10 sati u trajanju od 48 sati.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u subotu da je novi soj virusa izazvao brzi rast broja zaraženih i njegova vlada ojačala je ograničenja kretanja za London i obližnja područja, čime su pale u vodu nade da će doći do nekih oblika popuštanja mjera za Božić.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Evropska unija, jer traju konsultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

Irska uvodi 48-satnu zabranu letova s Britanijom, a uvodi i ograničenje trajektnog prometa, piše agencija DPA.

Izvan Evrope, Argentina, Čile, El Salvador, Iran najavili su prekid zračnog prometa, a nešto ranije i Kanada.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi novi soj, po prvim informacijama, “mogao biti zarazniji”, ali da nema “nijednog dokaza o promjeni težine bolesti”, mada se to još istražuje.

Novi virus izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju za BBC da je “novi virus izvan kontrole”. 

Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Evropske unije, piše DPA.

Zdravstvene vlasti u Holandiji i Italiji izvijestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identificiran u njihovim državama prije nekoliko sedmica.

Institut za javno zdravlje RIVM iz Holandije rekao je da je ta varijanta identificirana slučajnim uzorkom u Holandiji početkom decembra i da planira daljnju istragu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE