VELIKA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE: NEDOSTATAK RADNIKA ZADAJE GLAVOBOLJE NJEMAČKIM UGOSTITELJIMA

Samo do februara je izgubljeno 120.000 radnih mjesta u gastronomiji i ugostiteljstvu

Nijemci su nakon lockdown-a pohrlili u ugostiteljske objekte gdje ih je, međutim, dočekalo neugodno iznenađenje: osjetno više cijene. Razlog je prije svega nedostatak osoblja i visoki troškovi higijenskih mjera, piše Deutsche Welle.

Mnogi njemački ugostitelji i njihovi gosti su jedva dočekali popuštanje mjera koje su praktički od početka novembra prošle godine posjet kafiću ili restoranu činile nemogućim.

Pixabay

Prvo su prije nekoliko sedmica otvorene terase, a s padom sedmodnevne incidencije sada i većina restorana otvara i unutrašnje prostore za goste. Naravno sve popraćeno higijenskim mjerama i mjerama za praćenje epidemije.

Mnogi se nisu vratili

No najveće brige ugostiteljima trenutno zadaje pomanjkanje osoblja. U Njemačkoj je većina konobarica i konobara ovaj posao obavljalo kao dodatno zaposlenje ili honorarni posao uz studij ili školu.

U mjesecima potpunog zatvaranja mnogi su se preorijentisali na druge izvore zarade i velik dio njih je time ostao nepovratno izgubljen kao radna snaga u ugostiteljstvu.

  • Ja nisam mogla ljudima govoriti: čekajte, strpite se dok ponovno ne otvorimo – rekla je za javni servis ARD vlasnica jednog restorana u Kölnu objašnjavajuću zašto se velik broj prijašnjih radnika nije vratio nakon lockdown-a.
Ilustracija

Ona se žali da je teško pronaći dovoljno ljudi za rad čak i da vladaju normalni uvjeti, a da higijenske mjere zahtijevaju dodatno osoblje. „Neko mora dočekati goste, provesti ih do stola, sve to iziskuje dodatno osoblje, a to košta”, kaže ova ugostiteljica. Finansijska neizvjesnost vlada i dalje, mnogi nisu sigurni hoće li morati vratiti finansijsku pomoć koju su dobili od države.

Sve je to rezultiralo poskupljenjem usluga u ugostiteljstvu od, kako javlja ARD, od 5 do deset posto.

Oprezni optimizam

Mnogi, usprkos državnoj pomoći u raznim oblicima, nisu preživjeli ovo teško razdoblje. Od sredine marta, prema navodima krovne udruge njemačkih ugostitelja i hotelijera Dehoga, mjesečno od 70 do 120 ugostiteljskih poduzeća prijavljuje stečaj. Samo do februara je izgubljeno 120.000 radnih mjesta u gastronomiji i ugostiteljstvu.

Dehoga istovremeno procjenjuje da su državne pomoći, poput jednokratnih financijskih isplata ili programa finansiranja skraćenog radnog vremena, spasili oko 50.000 ugostiteljskih poduzeća.

Direktorica Dehogae Ingrid Hartges traži od politike bolju podršku kako u slučaju sljedećeg pandemijskog vala ne bi propala još više ugostitelja.

  • Mi moramo bolje pripremljeni dočekati eventualni sljedeći val”, rekla je Hartges za dnevnik Neue Passauer Presse.

No uprkos upozorenjima u branši vlada neka vrsta optimizma zbog nadolazećeg ljeta. Mnogi se nadaju sličnoj reakciji gostiju kao što to bilježi turistička branša: nakon višemjesečnog odricanja gosti su spremni dublje posegnuti u džep i priuštiti si usluge koje si u normalnim uvjetima ne bi priuštili.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.