VELIKO SRCE FOČAKA: DAROVAO POLA TONE JABUKA SUGRAĐANIMA, DIJELI IH OD VRATA DO VRATA

Poljoprivrednik iz Foče Milan Gagović, poznat po svojoj širokogrudosti, još jednom je oduševio sugrađane. Ovaj put počastivši ih jabukama sa svog imanja.

Na gradski trg je iznio pola tone jabuka i ostavio ih uz poruku “poslužite se”. A, bilo je i dosta poziva telefonom, pa je gajbice jabuka dostavaljao od vrata do vrata.

  • Ne znam baš tačno kilažu, oko 500 kilograma jabuka je podijeljeno, ali ostalo je još jabuka koje će ići na dijeljenje. Uglavnom mi se javljaju stari ljudi koji ne mogu sami da beru jabuke i oni koji nemaju selo. Oni se jave, a meni je zadovljstvo da mogu da ih posjetim i odnesem im jabuke. Kad god podijelimo jabuke ili krompir sve nam se sljedeće godine vrati duplo. Imam pomoć i podršku porodice, nadopunjavamo se i razumijemo jedni druge i pomažemo jedni drugima. Zahvaljujući mom predjedju, djedu i ocu koji su sadili voće iz ljubavi došli smo do roda koji se mjeri vagonima. Uvijek se u mojoj porodici cijenila pomoć drugima – rekao je za ATV Milan Gagović iz Foče.

Osmijesi na licima onih koje je obradovao jabukama Milanu su najveća nagrada. Od jednog od njih dobio je i lijep poklon.

  • Odnio sam jabuke do jednog momka koji ima zdravstvenih problema i on mi je donio poklon, a u pitanju je bio bijeli anđeo. Poklon me je jako obradovao”, priča Milan za ATV. Kiša berićet jedan, sunce sto i jedan, kaže naš narod. Baš takva je bila ova godina, nikad sušnija. Jabuka na pretek, ambari su napunjeni, ali i rakijske kace. Bit će je i za jelo i za piće. “Vesela mašina” već uveliko radi. “Ova godina je bila rodna. I kako kažu, kad je dobra godina i sve rodi seljak nije gladan. Ove godine, iako je bilo dosta sunčanih dana, rod je obilat po pitanju vrtlarstva i voćarstva. S tim da je jabuka ove godine rodila u rekordnoj obilatosti – kaže Gagović za ATV.

Osim rakije, Gagovići svake godine prave i velike količine pekmeza koji se dobija cjelodnevnim ukuhavanjem jabukovog soka. “Mi jabuku prerađujemo. Pravimo sirće, sokove, pekmeze i džemove, te pravimo i rakiju. Svi naši proizvodi se s lakoćom prodaju, naročito pekmez. Ljudi ga sa svih strana naručuju.

  • Za litar pekmeza koji je težak dvije kile potrebno je deset do dvanaest litara soka. Ukuhavanjem sto litara soka dobija se osam do devet litara pekmeza. Proces je težak i potrebno je i dosta vremena, drva i živaca, ali u pitanju je poslastica koja je posljednjih sto godina specijalitet”, priča Milan.

Kad se vrijedno i složno radi sve se stiže. Na gazdinstvu Gagovića je i izuzetan rod povrća iz plastenika. Gazdinstvo se sve više okreće i turizmu. Na samoj obali Drine polako niče mali turistički kompleks.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE