VEŠ NEMOJTE PRATI NA 30 ILI 40 STEPENI, TO BI MOGLO BITI JAKO OPASNO ZA VAS

Ako veš perete na temperaturama nižima od 60 stepeni, to bi moglo biti opasno za vaše zdravlje.

Opasne bakterije poput Escherichije coli lako se prenose preko odjeće ako je peremo na nižim temperaturama. Moguće je da se bakterije zadrže na donjem rublju i nakon pranja na temperaturama od 60 ili 90 stepeni.

Iako je bakterija normalni stanovnik u crijevima čovjeka i brojnih životinja, određeni sojevi mogu izazvati mokraćne i crijevne infekcije, pa i dovesti do vrlo teških oblika bolesti s mogućim smrtonosnim ishodom.

Mnogima je pranje na 30 stepeni primamljivo zbog toga što je vremenski kraće te štedljivije, no trebate znati da bakterije u ljudskom organizmu žive na tjelesnoj temperaturi od 37 stepeni, što znači da će ih ubiti samo temperature više od toga.

Mnogi vjeruju da je posteljinu dovoljno oprati jednom mjesečno, iako se savjetuje da se jastučnice peru svaki peti dan, a plahta nakon desetog na temperaturama višim od 60 stepeno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UGLJIKOHIDRAT KOJI JE DOBAR ZA ZDRAVLJE: KROMPIR JE PUN VITAMINA I...

0
Pretjerana konzumacija bilo koje hrane nije dobro za zdravlje, a neka istraživanja sugerišu da je pretjerana konzumacija proizvoda od krompira povezana s visokim krvnim pritiskom.