VESKO DRLJAČA: BLAGOVREMENA ISPLATA PENZIJA I SOCIJALNIH NAKNADA

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je danas da će isplata penzija i socijalnih naknada koji se primaju iz budžeta biti blagovremena.

U Federaciji Bosne i Hercegovine 270.000 penzionera prima penzije preko banaka, a 130.000 njih je starije do 65 godina te Drljača naglašava da su penzije prioritet u isplatama iz budžeta, a trezorsko poslovanje garantira stabilnost.

  • Kriznom štabu predloženo je da dozvoli kretanje starijima od 65 godina u vrijeme isplate penzija i to je period od 5. do 10. u mjesecu kako bi oni koji penzije primaju preko komercijalnih banaka mogli preuzeti penzije – dodao je Drljača.

Kako je pojasnio, pandemija novog koronavirusa Covid-19 imat će dugoročne posljedice po zdravlje građana, stabilnost ekonomije i socijalnu sigurnost posebno ranjivih kategorija društva, a naredni period je neizvjestan i nepredvidiv te je samim tim nametnuta potreba zajedničkog djelovanja.

Ocijenio je da je zabrinutost građana opravdana, ali Drljača uvjerava građane da su Federalna vlada i njeni timovi pravovremeno djelovali na zaštiti zdravlja i održavanju socijalne i ekonomske stabilnosti.

Podsjetio je na postupke Federalne vlade u smislu formiranja koordinacionog odbora za sanaciju posljedica i radi se na formiranju Garancijskog i Stabilizacijskog fonda, kao i na prenamjeni sredstava i troškova, a u pripremi je paket stabilizacijskih mjera koji bi trebao biti razmatran na sjednici Vlade u petak.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE