VESNA PUSIĆ: KO GOD DA JE NAPISAO NON-PAPER, POSADIO JE ‘ĐAVOLJE SJEME’

Navodni non-paper o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu je vrlo opasan i treba poslati jasnu poruku da takve ideje niko neće podržavati - rečeno je danas na online konferenciji u organizaciji Liberalne mreže jugoistočne Europe (LIBSEEN).

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kazala je da se ne zna ko je napisao ili poslao non-paper, ali da on postoji i da predstavlja veliku prijetnju.

  • Ko god ga je napisao, već je postigao svoj cilj, a to je da posadi ‘đavolje sjeme’ – ocijenila je Pusić te poručila da je šokirana da nešto tako postoji i da putuje diplomatskom poštom.

Predsjednik Naše stranke i član Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović izrazio je zadovoljstvo što je međunarodna zajednica odbacila bilo kakve mogućnosti precrtavanja granica na zapadnom Balkanu.

  • Građani su bili jako uznemireni i spremni da brane svoju zemlju. I zbog toga je jako bitan međunarodni pritisak na ovakve i slične bizarne fantazije luđaka – istakao je Kojović te podsjetio da je i knjiga Adolfa Hitlera ‘Mein Kampf’ svojevrstan non-paper te da je potrebno reagirati.

Potpredsjednik Liberalne internacionale i nekadašnji zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Emil Kirjas pohvalio je američku administraciju koja je reagovala isti dan, jer su shvatili koliko je bitno zaustaviti takve stvari.

  • To nisu naivne ideje nekih izgnanika, već političara koji su na vlasti. Ovo ne smije biti odbačeno, već se protiv takvih dešavanja treba boriti – kazao je te predložio da se organizira kampanja koja će jasno poručiti da nema precrtavanja granica na Zapadnom Balkanu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.