NAPRAVITE UKUSNE CIMET ROLNICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI MIRISOM I OKUSOM

Cimet rolnice, veoma popularno slatko pecivo porijeklom iz Švedske, nije teško pripremiti, a toliko su ukusne da je gotovo nemoguće zaustaviti se samo na jednoj.

Za tijesto vam je potrebno jaje, 125 ml mlijeka, 125 ml vode, 40 gr kvasca, 50 gr šećera, vanilin šećer, prstohvat soli, 90 ml ulja i 550 gr oštrog brašna.

U posudu stavite mlijeko i vodu i zagrijte da bude toplo. Ubacite kvasac i jednu kašiku šećera, promiješajte da se rastvori i ostavite desetak minuta da naraste. U plastičnu posudu stavite ostatak šećera, vanilin šećer, jaje, ulje i so i izmiješajte. Dodajte smjesu s kvascem, izmiješajte pa dodajte brašno. Tijesto je potrebno miješati dok ne dobijete glatku smjesu koja se odvaja od ivica. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Za to vrijeme pripremite premaz tako što ćete otopiti 100 gr putera, 150 gr smeđeg šećera i jednu kesicu cimeta.

Tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjite oklagijom u veliki pravougaonik na otprilike 5 mm debljine. Tijesto ravnomjerno premažite premazom od istopljenog putera, smeđeg šećera i cimeta. Nožem isjecite rolnice, stavite ih u pleh i ostavite da još malo rastu pa pecite 15 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Dok se rolnice peku pripremite preliv tako što ćete 50 ml slatkog vrhnja zagrijati i u njemu istopiti 50 gr bijele čokolade.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BOSANKA (19) POVRIJEĐENA U TEŠKOJ SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI U AUSTRIJI

0
Državljanka Bosne i Hercegovine (19) povrijeđena je u udesu koji se desio preksinoć u austrijskoj opštini St. Georgen, a koji je skrivio državljanin Slovenije (22), koji je bio pod dejstvom alkohola.