SVI SU ODUŠEVLJENI OVIM RECEPTOM ZA KNEDLE: NEMA GULJENJA ŠLJIVA NI KUHANJA KROMPIRA A OVO JE REZULTAT

2 aug | 09:16
Šljive se uveliko nalaze na pijacama, a ima li boljeg načina da ih pripremite od knedli? 

Ovaj recept ćete obožavati jer u njemu nema ni guljenja, ni kuhanja krompira!

Potrebno je:

  • 1/2 litre mlijeka
  • 250 g griza
  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • pakovanje prezli
  • šljive
  • 1/2 praška za pecivo
  • malo ulja za kuhanje
  • oštro brašno po potrebi


Priprema

Mlijeko zasladite kašikom šećera, pa u njemu skuhajte griz. Ostavite ga da se ohladi, a potom mu dodajte jaje, brašna tek toliko da možete da razvaljate brašno i prašak za pecivo.

Radnu površinu pospite brašnom a onda tijesto oblikujte u valjkastu smjesu. Sijecite taj valjak na parčiće od oko 5cm širine i od njih napravite krugove, prenosi Blic.

U sredinu svakog kruga stavite pola ili cijelu šljivu, po vašem ukusu, pa onda zatvorite knedlu.

Pustite vodu da se kuha i u nju sipajte malo ulja. Tek kada voda proključa unutra ubacujte knedle, a kada se pojave na površini, ostavite ih da se kuhaju još nekih pet minuta.

U međuvremenu propržite prezle pa gotove knedle čim izvadite iz vode uvaljajte od njih. Po želji ih možete posuti i šećerom i to je to - nikad lakše knedle spremne su za serviranje.



(Hayat/Foto:Profimedia)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE