NA GRANICI S GRČKOM 1.000 TURSKIH SPECIJALACA

Turska je angažirala 1.000 pripadnika specijalne policije na kopnenu granicu s Grčkom.

“Dovodimo tim policije od hiljadu naoružanih specijalaca kako bi duž rijeke Marice spriječili prisilno vraćanje migranata u Tursku”, kazao je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i dodao da turske snage neće dozvoliti nehumano tretiranje tih ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Resorni turski ministar Soylu danas je posjetio pograničnu regiju Edirne, a u obraćanju novinarima kritikovao je djelovanje pograničnih snaga Evropske unije FRONTEX za koje je kazao da se na granici ponašaju kao agencija za provedbu zakona.

Soylu je kazao da je sa grčke strane granice u Tursku pokušano vraćanje 4.900 azilanata i da je 164 ranjeno, što je oprečno međunarodnom pravu o traženju azila.

“Niko nije prigovarao zbog tog kršenja prava na azil, uključujući i FRONTEX i EU. To je jedno od najvećih kršenja tog prava”, kazao je Soylu.

Turska je suočena s mogućim novim migrantskim valom iz Sirije, a vlasti te zemlje su prošle sedmice saopćile da više neće sprečavati tražioce azila u nakani da napuste tu zemlju i krenu ka Evropi.

Hiljade azilanata su preko Edirnea krenule u Grčku i Bugarsku.

Turske vlasti su odluku o nezaustavljanju tražilaca azila na putu ka Evropi donijele nakon zračnog napada kojeg su 27. februara snage Bashara al-Assada izvele na položaje turske vojske u Idlibu.

Soylu je kazao da je preko Edirnea dosad Tursku napustilo 137.878 migranata. Pojasnio je da se taj bilans odnosi samo na ljude koji idu preko kopnene granice, a ne i one koji preko Egejskog mora čamcima pokušavaju da se domognu tla grčkih otoka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MISTERIJA NESTANKA DANKE ILIĆ (2): ŠTA TO SKRIVAJU NJIVE NA PORODIČNOM...

0
Cijela Srbija i region sa strijepnjom već 4. dan iščekuju da li će policija i ovog jutra nastaviti sa kopanjem i radovima u okolini mjesta nestanka Danke Ilić u potrazi za dokazima i rješenjem misterije.