LJETNA DOMAĆA KUHINJA: SAVIJAČA S JABUKAMA

14 aug | 15:29
Savijača s jabukama uvijek je dobrodošla na svim trpezama. Obradujte svoje nepce i poigrajte se sastojcima koje dodajete jabukama. Za savijaču koju je Almasa Lazović napravila u „Ljetnoj domaćoj kuhinji“ potrebno je:



  • 250 g zamrznutog lisnatog tijesta, koje treba odmrznuti
  • ½ kg jabuka
  • 100 g oraha
  • 100 g grožđica
  • jedna kašičica šećera od vanilije
  • jedna kašika šećera u prahu
  • jaje za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje


Pećnicu zagrijte na 200°C, a pleh podmažite uljem. Jabuke ogulite, naribajte i dvije-tri minute prepržite na vatri. Lisnato tijesto razvaljajte u oblik pravougaonika na pobrašnjenoj podlozi. Razvaljajte ga na debljinu 1 mm. Filujte jabukama, orasima i grožđicama, zatim dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Lisnato tijesto savijte i stavite u podmazanu tepsiju.

Od drugog dijela lisnatog tijesta napravite pletenicu i filujte istim sastojcima. Tijesto premažite umućenim jajetom, pa pecite 20-25 minuta. Znat ćete da su gotovi kad dobiju lijepu tamnozlatnu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i uživajte.



(Hayat/Foto: Hayat)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE