ČOKO CHEESECAKE

22 aug | 08:44

Sir i čokolada odličan su spoj, kada je u pitanju desert koji možete pripremiti u obliku torti za svečane prilike, ili kada jednostavno želite počastiti sva svoja čula finim kolačem, prenosi Ljepota i zdravlje.



Donosimo vam recept za preukusan kolač koji se sprema za 20-ak minuta, a što je najbolje od svega, ništa se ne peče!


Sastojci za podlogu:


  • 150 grama keksa
  • 100 grama maslaca
  • 2 kašike kakaa




Fil:


  • 300 grama čokolade za kuhanje
  • 500 grama sira mascarpone
  • 200 grama šećera u prahu
  • 250 ml pjene za šlag




Priprema: Usitnite keks i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Obložite kalup za pečenje torti papirom, pa na njega položite podlogu od keksa i maslaca. Keks možete usitniti u blenderu, ili ih položiti u vrećicu pa “istući” valjkom za tijesto dok ne dobijete slatki prah.


Mikserom umutite šlag, dodajte mascarpone, šećer u prahu i istopljenu mlaku čokoladu (pazite da ne bude vruća). Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa je prelijte na podlogu od keksa. Ostavite ovako pripremljenu tortu od sira u frižideru na nekoliko sati da se stvrdne.


Od čokolade možete napraviti i glazuru i preliti je preko torte, a slasne kriške poslužiti i uz komadiće omiljenog voća ili badema.



(Hayat/Foto: Ilustracija)



Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE