ERDOGAN NAJAVIO REALIZACIJU MEGAPROJEKTA POD IMENOM ‘KANAL ISTANBUL’

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u obraćanju tokom svečanog otvaranja dijela autoputa Sjeverna Marmara čija ukupna dužina će iznositi 400 kilometara kazao je da je država odlučna da dobije "Kanal Istanbul".

Projektom “Kanal Istanbul” je planirana izgradnja novog kanala između Mramornog mora i Crnog mora radi jačanja sigurnosti pomorskog saobraćaja. Planirano je da kapacitet “Kanala Istanbul” bude skoro trostruko veći od kapaciteta bosforskog kanala, prenosi TRT.

  • Na ovaj način smanjujemo saobraćajnu gužvu u našem Istanbulu, jednoj od najvećih svjetskih metropola. Danas vam na raspolaganje stavljamo dio autoputa u dužini od 29,5 kilometara – kazao je Erdogan, te dodao da je putna infrastruktura veoma važna za napredak svake zemlje.

Novim kanalom kroz Istanbul bi dnevno na siguran način prolazilo do 185 brodova, a trenutno kroz Bosfor plovi između 118 i 125 brodova.

  • Autoputevi koje smo do sada izgradili jasno pokazuju napredak koji je Turska postigla – rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska već odavno otplatila sav dug Međunarodnom monetarnom fondu (IMF).

  • Turska se u naše doba oslobodila okova koje su nam stavili na noge. Nemamo namjeru da ikada više pokucamo na ta vrata – dodao je Erdogan, prenosi Klix.

Nadležno Ministarstvo okoliša i urbanizma Turske izdalo je potrebne saglasnosti za taj megaprojekt kojim će se znatno rasteretiti transport opasnih materija kroz Bosfor.

Planirano je da izgradnja “Kanala Istanbul” počne ove, a bude završena krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE