DAMIR IMAMOVIĆ ZA HAYAT.BA: BEBA JE BILA ŽENA UZOR

Sevdah i sevdalinka važno su kultruno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Jedinstven je to muzički izraz na koji su Bosanci i Hercegovci, ali svi oni koji poštuju i osjećaju sevdalinku iznimno ponosni.

Piše: Azra Hadžić

Danas, pod uticajem brojnih faktora, muzika ima neke nove žanrove. Međutim, čuvara sevdalinke itekako ima.

Jedna od onih koji su se mogu svrstati među kraljeve sevdaha bh. scene bila je i Beba Selimović.

Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha”. Važila je za ozbiljnu i kvalitetnu umjetnicu. Uživala je poštovanje mnogih.

Vijest i njenoj smrti, rastužila je mnoge.

Veliko poštovanje imala je i kod mlađih kolega koji su krenuli stopama sevdaha. Damir Imamović je jedan od njih. Vijest da Beba više nije sa nama zatekla ga je i rastužila.

  • Beba Selimović bila je jedna od najtoplijih osoba koje sam upoznao. Imala je veliku slavu, ali mi se čini da je uspjela da se ne izgubi u njoj, da ostane pristupačna i dostojanstvena. Njena ljudska toplina osjetila se i u svakoj njenoj pjesmi. Sevdahu je dala mnogo, možda i više nego što to danas možemo pojmiti. Njene predivne interpretacije klasičnih sevdalinki nešto su čemu ćemo se uvijek vraćati. Bila je samohrana majka i pjevačica koja je imala solo karijeru u doba kada to dvoje nije bilo lako pomiriti. Beba je bila žena za uzor, pjevačica za uzor. Beskrajno me je rastužila vijest o njenoj smrti – kazao je Damir za Hayat.ba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE