PROVJEREN RECEPT ZA SAVRŠEN PEKMEZ OD ŠLJIVA

2 sep | 11:14
Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu pekmeza od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa.

Ovako pripremljeni i pasterizirani pekmez bez problema se čuva godinu i više dana.

Potrebno:

  • 7 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)


Priprema

Šljive oprati, povaditi košpice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera.

Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.



Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, samljeti ih na mašinu za meso, da ne bi ljuska bila prevelika, zatim staviti kuhati uz miješanje.

Po ukusu pred kraj kuhanja dodati cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini okus šljiva.

Za ovu količinu šljiva i šećera pekmez treba kuhati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, pogotovu pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa pekmez sipajte u čiste, suhe, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna.



(Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE