ŠTA SVE ZNAČI ODLUKA VLADE FBIH O PROGLAŠENJU STANJA NESREĆE

Federalna vlada donijela je odluku o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom novog soja koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH, potvrđeno nam je iz Vlade.

A šta to znači:

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je na press konferenciji, koja još traje, da se omogućavaju svi potezi neophodni za ovakve prilike.

Na tematskoj sjednici u Sarajevu, održanoj u Sarajevu u proširenom sastavu, donesena je i odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kojom se želi spriječiti „divljanje“ cijena i zloupotrebe u ovoj situaciji.

Novalić je istakao da je donesena odluka kojom se propisuje zadržavanje cijena na zatečenom nivou od 5. marta za pojedine proizvode.

Također, Vlada će od Vijeća ministara BiH tražiti hitnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama BiH kako bi se osiguralo izuzeće od primjene ovog zakona kod nabavke medicinske opreme, medicinskih sredstava, dezinfekcijskih sredstava i stvari za potrebe suzbijanja širenja koronavirusa

Novalić je istakao da su od Agencije za bankarstvo FBiH, s ciljem zaštite privrede, zatražili donošenje određenih podzakonskih akata, a da će Vlada FBiH u četvrtak na sjednici “povući poteze vezano za formiranje garancijskog fonda koji će imati značajna sredstva” kako bi se omogućila likvidnost privrede.

Govorio je o poreskim olakšicama, te istakao da su već danas najranjiviji obrti oslobođeni za 50 posto.

  • Otvorit će se aktivnoti na državnom nivou. Već danas u 17 sati imamo sastanak u Vijeću ministara vezano za pristup međunarodnim finansijskim insitucijama – dodao je Novalić.

Dato je niz preporuka poslodavcima i radnicima, između ostalog da se jednom od roditelja djeteta starosti do 10 godina omogući odsustvo s posla.

  • Građane mkolim da poštuju preporuke i naredbe Kriznog štaba i ne nasijedaju na lažne vijesti, koje nisu od zvaničnih institucija. Koordinacija je važna. Danas smo to pokazali. Samo zajedno možemo djelovati u interesu svih građana. Nema mjesta za paniku, ali svi ponaosob moramo biti odgovorni – poručkio je Novalić.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravtstva FBiH, naglasio je da proglašenje stanja nesreće sada u Kriznom štabu mogu odluke donositi brže i jednostavnije.

  • Najviše će nam pomoći ovo mijenjanje člana 10. Zakona o javnim nabavkama. To će zdravstvenim ustanovama dozvoliti hitno nabavljanje sve potrebne opreme u cilju zaštite stanovništva u ovakvoj situaciji – kazao je Mandić.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, uvjerava da, zajedno s Graničnom policijom, drže granicu pod kontrolom, piše Radiosarajevo.ba.

Istakao je i da je, kada je riječ o avio saobraćaju, Wizz Air obustavio letove, tako da Aerodrom Tuzla više ne radi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.