DANAS 24 GODINE OD REINTEGRACIJE SARAJEVSKOG NASELJA: HEJ GRBAVICE, RANO LJUTA

Na današnji dan prije 24 godine izvršena je reintegracija sarajevskog naselja Grbavica.

Nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Plan agresorskih snaga bio je “presjeći” Sarajevo i potom zauzeti grad. Pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija su u ovom sarajevskom naselju činili ratne zločine protiv stanovništva svih nacionalnosti, a posebno protiv Bošnjaka koji nisu uspjeli pobjeći na slobodnu teritoriju.

Povratkom na Grbavicu građani su zatekli katastrofalno stanje, a jedan od simbola grada – stadion Grbavica bio je uništen. Četiri godine niko s Grbavice nije vozio smeće, zgrade i stanovi su bili do neprepoznatljivosti uništeni.

Reintegracijom Grbavice, posljednjeg sarajevskog naselja koje je bilo pod srpskom okupacijom, je završen transfer vlasti u sarajevskim općinama koje su prema Dejtonskom sporazumu pripale Federaciji BiH.

Danas će na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, spomen-obilježju Gornji Kovačići, spomen-obilježje Grbavica i Spomen-obilježju logorašima (Grbavica).

Biti položeno cvijeće i odata počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u povodu obilježavanja Dana reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.