Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 300 ml tople vode
- so
Sastojci za punjenje:
- 500 grama sira
- 300 grama špinata (opran i nasjeckan)
- 2 kašike kisele pavlake
Dodatno:
- Brašno za posipanje
- ulje
- 5-6 kašika mlijeka
Priprema tijesta:
- Ako je moguće, bilo bi sjajno prosijati brašno jer tada testo postane prozračnije i puno se lakše razvlači.
- Brašnu dodajte 1/3 kašičice soli, a zatim dodajte toplu vodu. Postoji razlika kada koristite hladnu ili toplu vodu. Ako dodate hladnu vodu, moraćete duže pričekati da se testo odmori (oko 1,5 do 2 sata), ali tijesto će se lakše razvući. Ako koristite toplu vodu, tada će tijesto biti spremno za upotrebu za otprilike pola sata.
- Tijesto mjesite nekoliko minuta da se dobro spoje sastojci i prestane se lepiti za posudu.
- Po potrebi dodajte još brašna ako je tijesto prelijepljivo.
- Prebacite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu.
- Ostavite da odmara na tanjiru premazanim uljem najmanje pola sata – pripazite da vrh tijesta takođe premažete uljem kako se ne bi presušio.
- Nakon pola na radnu površinu položite krpu ili stolnjak koja će je prekriti u cjelosti i posipajte je s malo brašna, takođr pobrašnite ruke i tijesto.
- Pomoću valjka razvucite tijesto tanko koliko možete. Zagrijte malo ulja i u malim količinama ga prelijte po tijuestu, a rukama ga ravnomjerno rasporedite.
Priprema nadjeva i pečenje:
- Za nadjev dodajte oprani i nasjeckani špinat zajedno sa sirom, kiselom pavlakom i malo soli.
- Nadjev rasporedite po tijestu i pomoću krpe zarolajte.
- Posudu za pečenje premažite uljem (možete koristiti i svinjsku mast ili maslac) i prebacite „pitu“ praveći spiralni oblik počevši od sredine posude.
- Pitu pecite u zagrijanoj rerni na 200 Celzijusa 30 minuta.
- Pet minuta prije kraja izvadite pitu i premažite je mlijekom (5-6 kašika)da kora ne postane previše hrskava.