NAJPOZNATIJI KUHAR NA SVIJETU IMA GENIJALNI TRIK ZA SAVRŠENO SKUHANU RIŽU: TAKO JE JEDNOSTAVNO, A NIKAD TO NE RADITE!

23 okt | 23:10

Riža je često na našim trpezama, kao prilog mesu. No, sve domaćice znaju da ima muka pri kuhanju riže - ponekad bude prekuhana, pa je isuviše kašast, a ponekad ne može da se skuha u potpunosti koliko god ga krčkali na ringli.

Čuveni kuhar Gordon Ramsay ima trik za savršeno skuhanu rižu. Dobro skuhana riža je ukusna, sočna i "pahuljasta", ali i dalje mora da se "osjeća pod zubom".

Britanski kuhar kaže da za najbolje rezultate treba da se izabere basmati riža, sa karakterističnim dugim zrnom, ali ako je nemate poslužit će i ona klasična.

Trik je u odnosu riža:voda koji treba da bude 1:1,5, a Ramsay ističe i da postoji optimalno vrijeme za termičku obradu.

Sastojci za perfektno skuhanu rižu:

  • 400 grama basmati riže
  • 600 ml hladne vode
  • so, biber
  • drugi začini po želji


Priprema:

  1. Isperite rižu pod mlazom hladne vode, pa je stavite u šerpu. Pobiberite, posolite i stavite druge začine po želji.
  2. Prelijte rižu hladnom vodom, poklopite, i kuhajte na visokoj temperaturi.
  3. Pustite da voda brzo provrije, pa tek onda smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno lagano kuha od osam do deset minuta.
  4. Tokom kuhanja nemojte podizati poklopac. Poklopljeni lonac ključan je za savršenu termičku obradu riže.
  5. Viljuškom promiješajte rižu, poslužite je uz sos po želji. Prijatno!




(Hayat/Foto:Freepik)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE