DA LI I VI OVAKO REŽETE HLJEB? ONDA CIJELOG ŽIVOTA TO RADITE POGREŠNO, A OVO JE PRAVILAN NAČIN

27 okt | 22:42
Da, čak i tako jednostavnu radnju poput rezanja hljeba možete da radite pogrešno!

Tako makar tvrdi Sara Džampej, kuhar-amater, fotograf i novinarka iz oblasti kulinarstva.

Kako ona kaže, ljudi iz generacije u generaciju prenose s koljena na koljeno pogrešan metod rezanja hljeba.

- Kada režete hljeb na klasičan način, dolazi do gnječenja i mrvljenja, kao i stvaranja rupa. Rezultat je da hljeb izgleda neprivlačno i da se javlja previše krunjenja, hljeb se mrvi i lomi - piše ona.

Umjesto toga, savjetuje, hljeb okrenite na stranu.

- Kada ga tako okrenete, hljeb će zadržati svoj prirodan oblik. Ja to najbolje znam, budući da radim u restoranu, pa svaka kriška hljeba mora da bude identična i savršena. Kada ovako režete, nema šanse da dobijete pretanke ili predebele kriške, a i nema mrvljenja. Samo pravite ujednačene pokrete napred-nazad, i to vrlo lagane, i pravite pritisak na nož nadole - kaže Sara i dodaje da je ova metoda naročito zahvalna za vazdušaste bijele hljebove, ali i za teške crne hljebove sa sjemenkama.



(Hayat/foto:Freepik)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE