JESTE LI ČULI ZA FUNAZUŠI, JELO ČIJA PRIPREMA TRAJE TRI GODINE?

13 nov | 14:48

Vrsta sušija sa kojim je većina ljudi upoznata je haja-nare, brz oblik sušija koji se sprema od riže i sirove ribe. Ali postoji i druga vrsta sušija čija priprema traje malo duže - čak tri godine duže.

Serviran sa rižom i fermentiranom ribom, funazuši je tradicionalno japansko jelo koje datira od prije 400 i više godina. Kako prenosi Nationalgeographic.rs haja-nare suši može se napraviti od različitih vrsta ribe, a funazuši se pravi samo od ribe iz jedinstvenog japanskog jezera Biva.

Niko ne razumije proces nastanka ovog jela bolje nego Mariko Kitamura. Ona je 18. generacija koja vodi porodičnu radnju u gradu Takašima. Zajedno sa svojim suprugom, ona održava zavještanje i tradiciju funazušija.



(Hayat/Foto: YouTube)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE