MAJSTORI OKUSA BY DOLCELA PREPORUČUJU: TORTA S VIŠNJAMA

28 dec | 09:06

Za biskvit

  • 4 jaja
  • 100 gr šećera u prahu Dolcela
  • 100 gr putera
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 110 gr brašna
  • 20 gr škrobnog brašna Gussnel Dolcela
  • 1 vrećica vanilin šećera Dolcela


Za kreme

  • 600 ml slatkog vrhnja Dolcela
  • 200 gr neslanog krem sira
  • 100 gr šećera u prahu Dolcela
  • 1 ½ kesica želatina u prahu Dolcela
  • 150 gr mliječne čokolade
  • 100 ml soka od višanja iz kompota


Za puding s višnjama

  • 500 gr višanja iz kompota bez košpica
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike škrobnog brašna Gussnel Dolcela
  • 250 ml soka od višanja iz kompota


Na laganoj vatri rastopite puter i čokoladu i ostavite da se ohlade. U posudu  stavite jaja, mutite mikserom i dodajte šećer, a zatim brašno i vanilin šećer. Dodajte škrobno brašno, a na kraju rastopljenu i ohlađenu čokoladu s puterom. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Smjesu za biskvit izlijte u kalup za pečenje obložen papirom. Stavite kalup u pećnicu i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Višnje bez košpica stavite u šerpicu, dodajte šećer i promiješajte. U škrobno brašno dodajte 100 ml soka od višanja, a preostalih 150 ml stavite u višnje. Kad promiješate smjesu sa škrobnim brašnom, stavite je u višnje i kuhajte dok se ne napravi puding. Puding ohladite.

Otopite 150 gr mliječne čokolade i maknite s vatre. U želatin pomiješajte 50 ml vode.

U šerpicu naspite 70 ml vode. Kada počne vreti, dodajte želatin, rastopite ga i ostavite da se ohladi. Izrežite biskvit na dvije jednake kore. U posudu stavite slatko vrhnje i mutite dok šlag ne dobije potrebnu čvrstoću, a zatim dodajte krem sir i šećer u prhu.

Dodajte i želatin i sve dobro promiješajte, te razdvojite u dvije zdjele. U prvu dodajte otopljenu čokoladu, a u drugi dio ostatak kompota od višanja.

Na tanjir stavite prvi biskvit i poprskajte ga s nekoliko kašika soka od višanja. Na koru stavite kalup, premažite biskvit od višanja, a na njega stavite kremu od čokolade pa kremu sa sokom. Prekrijte gornjom korom i poprskajte je sokom. Tortu s višnjama dekorirajte šlagom i naribanom čokoladom.

(Hayat / Foto: Hayat)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE