'MAJSTORI OKUSA BY DOLCELA': ODVAŽITE SE I NAPRAVITE 'LAMBADA KOLAČ'

19 jan | 11:14
Sjajan i osvježavajući recept koji je oduševio našeg šefa Mirana Karića kao i gosta emisije „Majstori okusa by Dolcela“ Latifa Močevića.

Voćni kolač u narodu poznat kao „Lambada kolač“ oduševit će i vas zato se obavezno odvažite i napravite ovaj vikend kolač koji će vam postati omiljeni. Za spremanje vam treba manje od jednog sata, nekoliko namirnica koje sigurno imate u svojoj kuhinji i dobra volja.

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 grama šećera
  • 100 grama brašna
  • prašak za pecivo Dolcela
  • vanilin šećer Dolcela


Voćna krema:

  • litar soka od narandže (džus)
  • 3 vrećice praška za puding od vanilije Dolcela
  • 10 kašika šećera (125 grama)


Sloj od keksa:

  • keks petit
  • malo mlijeka za natapanje keksa


Bijela krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 70 grama gustina Gusnel
  • 150 grama šećera
  • vanilin šećer Dolcela
  • kap arome vanilije
  • 200 ml slatkog vrhnja Dolcela


Ganache:

  • 300 ml slatkog vrhnja Dolcela
  • 100 grama čokolade za kuhanje
  • 80 grama mliječne čokolade


Ukrašavanje:

  • narezana bijela čokolada


Prije nego spremite biskvit, pripremite bijelu kremu kako biste imali dovoljno vremena da se ohladi. Pomiješajte 70 gr gustina s trećinom ukupne količine mlijeka. Sve dobro izmiješajte kako biste dobili smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka prebacite u posudu za kuhanje, dodajte šećer i vanilin šećer, kao i malo arome vanilije. Kada mlijeko zakipi, sklonite sa strane i u njega, uz miješanje, dodajite otopljeni gustin. Kuhajte dok se krema ne zgusne i ostavite da se hladi. Kremu s vremena na vrijeme promiješajte tokom hlađenja kako se ne bi stvorila korica. Pećnicu ugrijte na 180 °C.

U dvije posude za miksanje odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i staviti sa strane. U žumanjke dodajte šećer i vanilin šećer i pjenasto izmiksajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i sve dobro izradite mikserom. Ručno dodajite snijeg od bjelanjaka i lagano ujednačite smjesu. Kalup za pečenje namažite puterom i pospite brašnom. Smjesu izlijte u kalup i pecite na 180 °C 12 minuta. Biskvit ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Od litre narandžinog soka odvadite 30 kašika i pomiješajte s praškom za puding od vanilije. Ostatak soka stavite da se kuha sa šećerom. Kada sok provri, sklonite s vatre i dodajte mu rastopljeni puding i uz stalno miješanje kuhajte dok se ne zgusne oko tri minute. Vruć puding izlijte na ohlađen biskvit.

Na vruću kremu slažite komade keksa koje ste prije toga namočili u mlijeko. Ostaviti da se kolač ohladi na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme dovršite bijelu kremu. Slatko vrhnje umutiti  u čvrst šlag. Hladnu bijelu kremu prvo kratko izradite s mikserom, pa zatim u nju dodajte šlag te sve izmiješajte. Gotovu kremu stavite preko keksa i dobro poravnajte. Ganache napravite od slatkog vrhnja u koje ste stavili čokoladu za kuhanje i mliječnu čokoladu. Sve lagano istopite na vatri. Pazite da smjesa ne prokuha. Tekući ganache prelijte preko bijele kreme, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi te stavite u frižider preko noći. Prije posluživanja na kolač naribajte komade bijele čokolade.

Emisiju Majstori okusa by Dolcela pratite subotom u 17:00h.



(Hayat/Foto: Hayat)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE