
'MAJSTORI OKUSA BY DOLCELA': NAPRAVITE LEDENU KOCKU, LAGANI KOLAČ KOJI SVI VOLE
26 jan | 12:37
Za kremu, koju vam savjetujemo da napravite prvu, potrebno vam je:
7 žumanjaka
7 kašika šećera
2 vanilina šećera Dolcela
1 l mlijeka
9 kašika brašna
250 g putera
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjci su vam potrebni za biskvit, žumanjci za kremu. Sve sastojke pjenasto izraditi. Od jednog litra mlijeka dodati dio u sastojke i sve izmiješati. Dodati devet kašika brašna i sve promiješati. Preostalo mlijeko uliti u lonac i staviti da kuha. Mlijeko skloniti i umiješati pripremljene sastojke. Vratiti na šporet da kuha na umjerenoj temperaturi. Kremu premjestiti u posudu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Za biskvit vam je potrebno:
7 bjelanjaka
7 kašika šećera
1 vanilin šećer Dolcela
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo Dolcela
Umutiti pjenasto bjelanjke te, dok mutite, dodati sedam kašika šećera i vanilin šećer. U sedam kašika brašna dodati prašak za pecivo. Praškaste sastojke dodati bjelanjcima te sjediniti. Izliti smjesu u kalup i peći na 180 stepeni, 15 do 20 minuta. Za to vrijeme staviti 130 ml mlijeka da prokuha. Pečeni biskvit preliti vrelim mlijekom i ostaviti da upije.
Kremu koja se ohladila izraditi s 250 g maslaca sobne temperature.
Kremu preliti preko biskvita i ostaviti da se stegne. Izraditi 300 ml slatkog vrhnja Dolcela i premazati preko kreme.
U današnjem izdanju emisije „Majstori okusa by Dolcela“ ugostit ćemo kustosicu Muzeja „Sarajevo“, Indiru Kučuk-Sorguč, autoricu izložbe „Sarajke na platnu bh. slikara“.
Emisiju gledajte u 17 sati na Hayat televiziji.
Voditelji su Almasa Lazović i Miran Karić.
(Hayat / Foto: Hayat)