BAROKNA SLASTICA U 'MAJSTORIMA OKUSA BY DOLCELA'

2 feb | 11:12

Danas pravimo tortu Katarina za koju možemo reći da je klasik hrvatskog slastičarstva.

To je barokna slastica ozaljske plemićke obitelji Zrinski. Torti Katarina, koja je dobila ime po plemkinji Katarini Zrinski, ne trebaju posebni hvalospjevi. Vrijeme kroz koje je opstala jedna od najcjenjenijih torti u Hrvatskoj i izvan Hrvatske dovoljna je preporuka. I naši majstori okusa Almasa Lazović i Miran Karić recept su dobili od prijateljice iz Hrvatske te sa zadovoljstvom prihvatili izazov, iako prije nisu spremali ovu tortu.

Karakteriziraju je dvije kore, odnosno dva biskvita. Prave se i peku dva različita biskvita, pa se jedan reže na dva dijela. Za tortu Katarina kažu da je izuzetno komplicirana za izraditi, što nije tačno. U receptu za Katarinu nema posebnih kulinarskih vratolomija. Ono zbog čega kažu da je komplicirana zapravo je malo više posla i vremena. Krema je klasična, tradicionalna od tri sastojka: žumanci, šećer u prahu i puter.

Recept po kojem je Almasa pravila tortu nastao je spontanim promjenama tokom vremena te je prilagođen modernom dobu, kako okusima, tako i mogućnostima, načinu života i trendovima u slastičarstvu. Ova torta ima osam slojeva, i ako ćemo pošteno, svaki od njih mogao bi se poslužiti kao zasebna poslastica. To vam dovoljno govori kakav fantastičan okus ima ova sjajna poslastica.

 Za tortu Katarina potrebni su sljedeći sastojci:

Prva kora

  • 8 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • snijeg od 8 bjelanaca
  • 7 kašika samljevenih oraha
  • 3 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo Dolcela
  • Druga kora
  • 5 bjelanaca
  • 100 g sjeckanih oraha
  • 50 g grožđica odležalih u rumu (rum i voda 1:1)
  • 4 kašike ulja
  • 150 g šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo Dolcela


Krema:

  • 5 žumanaca
  • 200 g šećera u prahu Dolcela
  • sok jedne narandže (po želji)
  • 250 g maslaca
  • džem od borovnica
  • slatko vrhnje Dolcela


U većoj zdjeli mikserom miješajte žumanca sa šećerom. Dodajte brašno i prašak za pecivo, koje ste prethodno prosijali, i sjedinite, pa zatim ručno umiješajte i mljevene orahe. Posebno istucite bjelanca u čvrst snijeg i umiješajte ih kašikom u prvu smjesu. Miješajte kašikom dok se smjese ne sjedine. Zagrijte pećnicu na 180° stepeni, namastite kalup, u koji ste stavili papir za pečenje, pa izlijte tijesto i pecite 20 minuta.

Za drugu koru potrebno je bjelanca umutiti u čvrst snijeg te na kraju postepeno dodati šećer. Lagano kašikom ulijevajte ulje i miješajte, pa isto tako lagano umiješajte brašno s praškom za pecivo, koje ste prosijali, sjeckane orahe te na kraju grožđice. Grožđice prethodno trebate potopiti u isti omjer vode i ruma te ocijediti. Pripremite pećnicu i kalup kao i za prvu koru, izlijte tijesto u kalup i pecite 15 minuta.

Krema je jednostavna i tradicionalna. Žumanca i šećer mutite na pari, dok se smjesa ne zgusne. Ohladite kremu te je dodajte u razbijeni maslac, kašiku po kašiku. Prvu koru presijecite vodoravno i slažite sljedećim redoslijedom.

  1. prva kora
  2. krema
  3. tanki sloj džema od borovnica (po želji)
  4. kora s grožđicama
  5. krema
  6. tanki sloj džema od borovnica (po želji)
  7. drugi dio prve kore
  8. krema


Kremom obložite i stranice torte i ukrasite po želji. Emisiju Majstori okusa by Dolcela gledajte subotom u 17:00 sati, u programu Hayat televizije.



(Almasa Lazović/Hayat/Foto: Hayat)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE