POVEĆANA KONZUMACIJA MESA: NA OVOM KONTINENTU SE JEDE NAJVIŠE

4 feb | 12:40

Konzumacija mesa na globalnom nivou izuzetno brzo se povećala u proteklih 50 godina, a najviše mesa na Zemlji danas pojedu Amerikanci, Australijanci i Evropljani, podaci su Fondacije UN-a za hranu i poljoprivredu.

Proizvodnja mesa danas je veća za gotovo pet puta nego u ranim šezdesetim godinama kada se godišnje proizvodilo 70 miliona tona mesa, što se u 2017. godini popelo na 330 miliona tona mesa.

Najveći razlog za ovu situaciju jeste što je na Zemlji daleko veći broj ljudi koji se hrane.

U periodu od 1960. do 2017., svjetska populacija se više nego uduplala.

Danas se na Zemlji hrani više od 7,6 milijardi ljudi, a prije skoro 60 godina bilo nas je tri milijarde.

Međutim, povećanje broja na ljudi nije jedini razlog povećanja konzumacije mesa. Ljudi su širom svijeta postali i bogatiji, čime više konzumiraju meso. Tako se meso na Zemlji najviše konzumra u bogatijim zemjama.



Na vrhu liste najvećih svjetskih konzumenata mesa su Amerikanci i Australijanci. U ovim zemljama prosječan čovjek pojede oko stotinu kilograma mesa godišnje, što je jednako kao 50 pilića ili pola krave, navodi se u podacima UN-a.

Meso se u velikoj količini jede i u zapadnoj Evropi gdje svaka osoba u prosjeku pojede od 80 do 90 kilograma mesa godišnje. U siromašnim zemljama, s druge strane, jede se daleko manje mesa.

Tako, na primjer, jedan Etiopljanin pojede u prosjeku samo sedam kilograma mesa godišnje, Ruanđanin osam kilograma, a Nigerijac devet kilograma mesa. Ovo je deset puta manje mesa nego što godišnje pojede jedan Evropljanin. I više je nego jasno kako se meso daleko više jede u bogatim zemljama, nego u siromašnih.

Ovakva situacija bilježi se proteklih 50 godina.

Međutim, u pojedinim zemljama godinama se uduplala prosječna konzumacija mesa, a u siromašnim je ostala ista. Kinezi su jeli prosječno pet kilograma mesa godišnje prije pedesetak godina.

Osamdesetih godina ova količina se povećala na 20 kilograma mesa godišnje, a Kinezi danas pojedu više od 60 kilograma mesa godišnje.

Slično je i u Brazilu. Dok konzumacija mesa u velikoj mjeri ima svoje benefite za ljudsko zdravlje, nutricionisti smatraju kako u pojedinim zemjama prekomjerno jedenje mesa nije dobro za ljude.

Istraživanja su pokazala da se sa prekomjernom potrošnjom crvenog i obrađenog mesa povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i određenih vrsta raka. Nutricionisti kažu kako zamjena govedine i slanine sa piletinom može biti veliki korak ka boljem zdravlju.



(Hayat / Foto: Pixabay)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE