PITA SA ŠUMSKIM VOĆEM

14 feb | 16:37

Ukoliko niste znali ili ste kojim slučajem zaboravili recept najbolje pite od šumskih jagoda, donosimo vam u nastavku.

Sastojci:

  • 200 g maslaca,
  • 400 g glatkog brašna,
  • 50 g šećera,
  • prstohvat soli,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • 25 ml mlijeka,
  • narendana korica pola limuna.


Za nadjev:

  • 400 g zaleđenog šumskog voća,
  • 250 g svježeg sira,
  • puding od vanile, 120 g šećera.




Priprema:

Maslac isijecite na listiće i dodajte u brašno pomiješano s praškom za pecivo, šećerom i soli. Zatim dodajte mlijeko, narendanu koru limuna i zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u plastičnu kesu i ostavite u frižider na pola sata.

Okrugli pleh obima 23 cm namastite s malo maslaca i pospite brašnom. Rernu ugrijte na 180 stepeni. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela.

Razvijte testo na oko 4 milimetra debljine i stavite u pleh, tako da pokrije dno kalupa i stranice. Nadjev pripremite tako što ćete sir pomiješati sa šumskim voćem, pudingom i šećerom.

Lagano rasporedite nadjev po tijestu i prekrijte drugim razvijenim dijelom tijesta.

Na nekoliko mjesta izbodite viljuškom. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Kad se pita ohladi, možete je posuti šećerom u prahu.



(Hayat / Foto: Arhiv)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE