DALEKO OD OČIJU NIJE DALEKO OD SRCA: PRIJATELJSTVA NA DALJINU SU NEŠTO POSEBNO

S obzirom na situaciju, većina prijateljstava trenutno se odvija "na daljinu". Većini je to sada nova situacija, ali oni ljudi koji već dugo održavaju prijateljstvo na daljinu lakše su se navikli na to.

Naime, njima nije ništa novo ne viđati prijatelje mjesecima, a ponekad i godinama. Međutim, bez obzira na to, i dalje uspijevaju imati prijateljski odnos prepun ljubavi i poštovanja. U nastavku provjerite zašto su baš prijateljstva na daljinu toliko posebna.

1. Svaki novi susret je poput praznika

Prijateljstva da daljinu prepuna su odbrojavanja. Kada dogovorite datum novog susreta, radujete mu se svakodnevno i doslovno odbrojavate dane, a kada se susret napokon i dogodi obilježavate ga poput nekog velikog praznika. Sve je isplanirano u detalje, gdje ćete popiti kafu, otići na ručak ili izlet, prošetati…

Prijatelje koji žive u istom gradu viđamo češće pa smo se navikli na ideju da su uvijek tu negdje u blizini, ali zato ni jednu sekundu vremena provedenu s prijateljima koji dolaze izdaleka ne uzimamo zdravo za gotovo.

2. Prijatelji na daljinu ne znaju za svađe

Žustre rasprave i svađe gotovo da i ne postoje u ovakvom tipu prijateljstva. Kada ste zajedno, nemate vremena za njih, a kada ste odvojeni jednostavno ne komunicirate na način koji bi mogao izazvati razmirice. S prijateljima koje viđamo često lakše se porječkamo oko nekih nevažnih stvari.

3. Jedinstvena povezanost

Možda su već godinama udaljeni hiljade kilometara, ali uvijek će poznavati onaj dio vas koji novi prijatelji ne mogu upoznati. Oni vas znaju iz nekih drugih vremena, uz njih ste rasli i mijenjali se, stvarali posebne uspomene. Ono najvažnije – ostali ste jedno uz drugo unatoč udaljenosti. Zato je vaša povezanost jedinstvena i ne može se mjeriti s novim prijateljstvima.

4. Prijateljstvo na daljinu zahtijeva trud i organizacijske vještine

Ako živite u različitim vremenskim zonama, uvijek morate dogovarati termin duljeg videopoziva ili chata. Neko će se uvijek morati malo prilagoditi, ostati duže budan ili ustati ranije. Naravno, to vam nikad nije problem jer se radujete svakom trenutku koji možete provesti zajedno, makar i putem virtualnog svijeta.

5. Udaljenost stvara nove teme za razgovor

U razgovoru s prijateljima na daljinu nikad nije dosadno. Zapravo, uglavnom se dogodi to da nemate dovoljno vremena kako biste ispričali sve novo što se dogodilo. Udaljenost, različita okolina i svakodnevica rezultiraju novim iskustvima koja postaju neiscrpna tema razgovora.

6. Ništa ne staje na put ovom prijateljstvu

Koliko ste puta odgodili kafu zbog neodgodivih obaveza koje ponekad nisu ni postojale nego vam se jednostavno nije dalo na kafu? Kada su u pitanju prijatelji na daljinu, zbog njih smo spremni odgoditi baš sve jer su nam rijetki susreti s njima prioritet. Ako vam kilometri nisu stali na put, neće ni ništa drugo.

7. Odnos temeljen na iskrenoj privrženosti

Možda si to ne želimo priznati, ali mnoga naša prijateljstva zapravo su stvar pogodnosti. To ne znači da nisu iskrena, samo su drugačija jer su nastala na drugačijim temeljima. Ponekad se jednostavno nađete na istom mjestu, u isto vrijeme i u istim okolnostima i tako stvarate odnos.

Naprimjer, prijateljstva na radnom mjestu ili fakultetu imaju potpuno drugačiju dinamiku od ovih klasičnih jer se družimo s ljudima s kojima možda i nemamo previše zajedničkog. Prijateljstva na daljinu rezultat su prave iskrene privrženosti. Trudimo se da ih održimo jer volimo svoje prijatelje, a ne zato što to moramo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.