TORTA OD TIKVE I SIRA U 'MAJSTORIMA OKUSA BY DOLCELA'

23 feb | 12:14

U klasičnu tortu od sira stavite tikvu i uživajte u sjajnom kolaču koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Od svih varijacija na ovu temu Almasa i Miran odlučili su napraviti kolač od tikve i sira koji se peče i u koji idu jaja, ali najvažniji dio priče jesu začini koji ovoj sjajnoj osvježavajućoj fantaziji daju poseban okus.

Za tortu od sira i tikve u Majstorima okusa by Dolcela potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 110 grama keksa Petit Beurre
  • 4 kašike rastopljenog maslaca
  • 220 grama sira
  • 7 kašika smeđeg šećera
  • 4 velika jaja
  • 1 kašičica pimenta
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
  • 1/2 kašičica soli
  • 420 grama pasirane tikve
  • 3/4 šoljice slatkog vrhnja Dolcela
  • 1/4 šoljice kiselog vrhnja
  • 1 kašika šećera u prahu Dolcela


Pećnicu treba zagrijati na 170 stepeni. Rukom izmrvite kekse u sitne komade, a zatim ih u mikseru dobro izmiješajte s puterom. Smjesu prstima dobro utisnite u dno kalupa u kojem ćete peći podlogu. Da se smjesa ne bi lijepila, dno stranice možete malo namazati maslacem.

Električnom miješalicom promiješajte sir i smeđi šećer, dok se ne stvori srednje glatka masa. Za to obično trebaju blizu dvije minute. Zatim dodajte začine, piment, đumbir, cimet i sol pa još malo miksajte, i na kraju dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite tikvu, koju ste prethodno skuhali i procijedili, a zatim ispasirali, te sve dobro promiješajte. Smjesu istresite u kalup za pečenje i pecite dok smjesa ne postane čvrsta. Učini li vam se da gornji sloj previše tamni, prekrijte kalup folijom do kraja pečenja.

Nakon pečenja, kolač prvo ostavite da se ohladi, a zatim ga stavite u frižider da se stisne najmanje dva sata. Prije serviranja izmiksajte slatko i kiselo vrhnje i šećer u prahu pa premažite tortu i izrežite na kriške.

U današnjem izdanju emisije Majstori okusa by Dolcela govorimo o pozitivnoj energiji i razmišljanjima, kao i o pozitivnim projektima. Djevojka koja je oduševila naciju prilikom Svečane ceremonije otvaranja EYOF-a jeste bosanskohercegovačka voditeljica Naida Kundurović. S Naidom razgovaramo o putovanjima, kao i o kolačima koje voli praviti i jesti. Za kolač koji su napravili Almasa Lazović i Miran Karić imala je samo riječi hvale.

Emisiju gledajte subotom u 17:00 sati.



(Almasa Lazović/Hayat/Foto: Hayat)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE