OVAKO ĆETE NAPRAVITI BRZU BAKLAVU SA ŠLJIVAMA

1 mar | 15:33

Ova brza baklava sa šljivama sigurno će se dopasti vašim ukućanima. 

18 listova gotovih kora za baklavu,

600 gr suhih šljiva,

150 gr sjeckanih oraha,

ulje za premazivanje jufke.



Agda:

5 dl vode, 7 dl šećera, 2 kriške limuna

Priprema:

Izrežite suhe šljive na pola. Isjeckajte orahe. Uzmite koru i premažite uljem, zatim stavite drugu koru preko i premažite uljem. Treću koru stavite preko i potim dužinom duže strane redajte šljive i pospite orasima. Zarolajte i slažite u tepsiju koju ste prethodno pouljili.

Postupak ponovite još pet puta s preostalim korama. Odmah izrežite po želji a zatim premažite uljem odozgo.

Rernu zagrijte na 180 stepeni. Pecite pitu 45-50 min. Možete staviti dvije kore po vrhu da pita ne bi dobila previše boje. Sklonite te dvije kore posljednjih 15-ak minuta. Pita treba da dobije zlatnu boju.

4. Agdu skuhajte tako što ćete staviti vodu, šećer i limun da prokuhaju i lagano da se kuha 10 min. Kad je pita pečena, pomalo je zalivajte vrućom agdom. Ostavite da se ohladi i upije agdu pa servirajte.



(Hayat / Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE