'MAJSTORI OKUSA BY DOLCELA': NAPRAVITE 'BIJELI EGIPAT', ZANIMLJIVU I UKUSNU TORTU

2 mar | 15:17

Danas pravimo vrlo zanimljivu tortu. Na prvi pogled, priprema torte djeluje zahtjevno,  ali okusom je izuzetno zanimljiva. Sastoji se od tri kore i dva fila. Za ovu zanimljivu recepturu postoji naziv, a to je „Bijeli Egipat“. Za ovu sjajnu tortu potrebni su sljedeći sastojci:

Tri kore:

- 9 bjelanaca

- 9 kašika šećera

- 9 kašika krupno mljevenih pečenih lješnjaka

- 9 kašika brašna

Prvi fil:

- 750 ml mlijeka

- 9 žumanaca

- 10 kašika šećera

- 8 kašika gusnela Dolcela

- 80 g putera

- 200 ml slatkog vrhnja Dolcela

- 100 g bijele čokolade (Milka)

Drugi fil:

- 300 ml slatkog vrhnja Dolcela

- 2 kašike šećera u prahu Dolcela

- 50 g krem sira (Mascarpone)

- 100 g krupno mljevenih pečenih lješnjaka

- mlijeka po potrebi

Priprema:

Razdvojiti bjelanca od žumanaca pa umutiti u čvrstu pjenu tri bjelanca uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati tri kašike lješnjaka i jednu kašiku brašna pa sve izmiješati lopaticom. Kalup promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje i istresti cijelu smjesu za koru, poravnati i staviti da se peče 15 minuta u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni. Postupak ponoviti još dva puta.

Pomiješati devet žumanaca, šećer, gusnel i malo hladnog mlijeka pa izmiješati da ne bude grudvica. Ostatak mlijeka staviti da provri pa potom zakuhati masu sa žumancima i miješati dok se ne zgusne, pa skloniti s vatre, dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi, a zatim prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Umutiti 200 ml slatkog vrhnja Dolcela, a u drugoj posudi posebno umutiti puter. Fil koji se ohladio razbiti mikserom pa ga dodati puteru, odmah dodati i umućeno slatko vrhnje  i sve mikserom sjediniti. Mutiti dok se ne dobije fina i glatka krema. Za drugi fil, u posudu u kojoj ste mutili slatku pavlaku istresti preostalih 300 ml slatke pavlake pa umutiti u šlag. Dodati šećer u prahu, krem sir i lješnjake pa opet umutiti. Ova masa sklona je brzom stezanju tokom stajanja pa se lako može popraviti dodavanjem malo mlijeka, jer se neće moći lijepo razmazati preko prvog fila. Znači, slobodno dodajte malo mlijeka, umutite i onda premažite.

Na prvu koru nanijeti skoro trećinu žute kreme, pa trećinu bijele kreme i ponoviti postupak s drugom i trećom korom. Treba vam ostati malo žutog fila da njime premažete tortu. Dekoracija po želji. Tortu ostaviti da se stegne i ohladi te da se okusi sjedine. Poslužite je porodici i prijateljima. Niko neće ostati ravnodušan na ovaj divni okus. Torta „Bijeli Egipat“ oduševila je i Almasinu i Miranovu gošću u studiju, Minelu Vilić, koja je u ime agencije „Altermedia“ predstavila ovogodišnji plan i druženje Ladies in zajednice u BiH. Emisiju „Majstori okusa by Dolcela“ gledate subotom od 17 sati, u programu Hayat televizije.



(Almasa Lazović / Hayat / Foto: Hayat)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE