SUPA OD KELJA S MESNIM OKRUGLICAMA

11 mar | 17:47

Sastojci:

1 kelj,

1 glavica luka,

500 g krompira,

1 dl vrhnja za kuhanje,

1.5 l vode,

50 g pšeničnog hljeba,

200 g mljevene junetine,

punomasno mlijeko,

so, biber,

maslinovo ulje,

sušeni timijan.

Priprema:

Kelj operite, dobro ocijedite i iskidajte na manje komade. Krompir ogulite i isijecite na kocke, trećinu krompira narežite sitno. U zdjeli pomiješajte sredinu starog bijelog hljeba s 2-3 kašike mlijeka, pustite da hljeb omekša. Ocijedite višak mlijeka i hljeb te dodajte mljevenom mesu, začinite sa solju, bberom i timijanom.

Rukama oblikujte manje okruglice. Na maslinovom ulju popržite okruglice sa svih strana i izvadite sa strane. Na istom ulju prepržite sitno nasjeckani luk, dodajte krompir i kelj, dobro promiješajte, smanjite vatru, poklopite šerpu i pustite da se dnsta 5 minuta. Nakon 5 minuta u šerpu dodajte vodu i mesne okruglice pa kuhajte na srednjoj vatri još 15 minuta. Izvadite veće komade povrća i mesne okruglice iz supe, a ostatak izmiksajte štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu.

Dodajte vrhnje za kuhanje, vratite povrće i okruglice pa pustite da supa još jednom prokuha. Po potrebi dodajte vode.



(Hayat / Foto: Avaz)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE