OVAJ RECEPT OTKRIVA JOŠ JEDNO UKUSNO LICE PILETINE

19 mar | 09:13

Piletina umaku od senfa jednostavno je i aromatično jelo koje možete pripremiti za svega pola sata i idealno je kao brzinski ručak ili večera.

Uz njega skuhajte malo riže i napravite zdjelu salate pa to sve ponovite opet za koji dan jer će vas sigurno ukućani tražiti još. Skoro uvijek smo u potrazi za novim idejama za brzi, ukusni ručak koji možemo skuhati u manje od pola sata.

Jedna od tih ideja je i recept za piletinu u finom umaku od senfa koju možete od početka do kraja skuhati u tavi.

Na ovaj način možete pripremiti otkoštene pileće zabatke ili pileća prsa, ali i bataci će se sasvim dobro snaći u ovoj priči, samo je batacima potrebno malo više vremena kako bi se meso ispeklo oko kostiju.

Od priloga se odlično uklapa riža na maslacu ili kuhani slani krumpir, a zdjela salate je i više nego dobrodošla.

I eto ručka za čas posla!

Sastojci:

  • 6 otkoštenih pilećih zabataka ili pilećih prsa
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2-3 grančice timijana
  • 250 ml bijelog vina
  • 500 ml pilećeg (ili povrtnog) temeljca
  • 2 kašike dijon senfa
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 2-3 prstohvata soli
  • 1 kockica maslaca (oko 30 g)
  • malo papra
  • maslinovo ulje
  • par grančica svježeg peršina




Priprema:

1. Začinite piletinu solju i paprom

2. Zagrijte širu tavu, dodajte maslinovo ulje, ubacite pileće zabatke ili prsa pa popecite sa svake strane po 7-8 minuta, odnosno dok se piletina lijepo ne zazlati. Izvadite meso i stavite ga sa strane, prekrijte ga aluminijskom folijom.

3. Na istoj tavi jedno 5-6 minuta pržite luk koji ste narezali na sitno, dodajte sitno sjeckani luk i timijan pa čim luk zamiriše, dodajte vino. Nakon par minuta, kad ispari alkohol, umiješajte senf pa dodajte temeljac. Vratite piletinu u tavu pa kuhajte dok se umak ne reducira, oko 10-15 minuta.

4. Smanjite vatru na najmanje, dodajte slatko vrhnje i kockicu maslaca, promiješajte i pustite da sve skupa prokuha još minutu-dvije pa ugasite vatru, pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite uz kuhanu rižu ili neki drugi vama omiljeni prilog.

Pogledajte još jedan recept iza kategorije ‘gotovo za pola sata’ i otkrijte najsočniji recept za pečena pileća prsa, samo iz pećnice.

Ako vam kojim slučajem ostane pilećih prsa, ubacite ih u zasitnu i zdravu salatu od koje ćete biti siti dobar dio dana.



(Hayat / Foto: Ilustracija, Arhiv)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE